Шефът на МААЕ Рафаел Гроси за ситуацията около Запорожката АЕЦ

Шефът на МААЕ Рафаел Гроси за ситуацията около Запорожката АЕЦ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.11.2022
  • Share:

Руският президент Владимир Путин знае всяка подробност за случващото се в атомната електроцентрала в Запорожие, каза Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), пред CBC в интервю.
На въпрос дали би казал, че Путин е запознат с развитието на АЕЦ, Гроси каза: „Абсолютно. Той знае всеки детайл от това, което беше изненадващо за мен. В разговора си с него видях, че той има много подробни познания, не само за разположението на централата, но също, и много важно, за електрическия достъп, за външния източник на енергия. Това е съоръжение, което той познава много добре", уточни той.
Освен това, когато го попитаха дали експерти от МААЕ могат да отидат някъде в ядреното съоръжение, той каза: „Знаете – ние сме МААЕ. Имаше области, в които бяхме ограничени. Но всички неща, които трябваше да видим, можахме да видим", добави той.
Гроси каза, че е важно да се създаде зона за безопасност около ЯЕЦ, за да се предотврати ядрена катастрофа. „Докато не защитим тази централа, съществува възможност за ядрена катастрофа. АЕЦ отново беше атакувана. И ето защо ние се опитваме. Аз настоях за установяване на защитна зона. Което по принцип означава да не се атакува централата", каза Гроси. Той описа ситуацията около ядреното съоръжение като „нещо безпрецедентно, наистина, по толкова много начини. Това място е толкова нестабилно и се нуждае от спешни действия".
Шефът на МААЕ посети Санкт Петербург на 11 октомври, където се срещна с Путин. По-рано той нарече контактите с руския лидер изключително важни от гледна точка на гарантиране на сигурността на ядрените съоръжения, включително на ЯЕЦ. Генералният директор също посети два пъти Киев, където се срещна с украинския лидер Владимир Зеленски.
Министерството на отбраната на Русия съобщи, че украинските сили са възобновили обстрела на централата след двумесечно затишие. Само през изминалия уикенд украинските военни са изстреляли 25 снаряда по АЕЦ, като един снаряд е поразил покрива на специална сграда №2, където се съхранява ядрено гориво, съобщиха от висшето ръководство. Руските артилерийски подразделения потискат врага с ответен огън. Радиационният фон в близост до атомната електроцентрала остава в норма, уточни руското министерство на отбраната.
Запорожката атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, беше взета под контрол от руските войски на 28 февруари, няколко дни след началото на специалната военна операция. Делегация на Международната агенция за атомна енергия, водена от генералния директор на агенцията Рафаел Мариано Гроси, посети централата в началото на септември. Той остави двама наблюдатели в съоръжението, след което публикува доклад, призоваващ за създаване на зона за безопасност около централата, за да се предотвратят инциденти, които биха могли да възникнат поради военните действия. Екипът на МААЕ планира да направи оценка на щетите от последните атаки в понеделник сутринта, ако ситуацията позволява, каза Гроси в интервю за телевизия BFM в неделя.

Станете почитател на Класа