Коледните базари в цяла Европа намаляват поради скока на разходите за енергия

Коледните базари в цяла Европа намаляват поради скока на разходите за енергия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.11.2022
  • Share:

Европейските коледни базари и илюминации намаляват поради енергийната криза и влошаването на климата. Има смяна на сезонните ледени пързалки такива за ролкови кънки и включване на светлините за по-кратко време.
Когато тази седмица стартират традиционните пазари за края на годината и се запалват коледните светлини във Франция и Германия, в много градове като Париж те ще замръкнат часове по-рано от обикновено. Местните политици казаха, че все пак трябва да предложат някакъв вид празничен дух, за да повдигнат мрачното настроение на фона на войната в Украйна и нарастващите разходи за живот.
Западният френски град Тур ще замени популярната открита коледна ледена пързалка с такава за ролери. Поддържането на ледена пързалка е струвало на частния оператор 15 000 евро сметка за електричество през 2020 г. и 7 500 евро миналата година, след като размерът й беше намален. Мартин Коен заместник-кмет, отговарящ за енергетиката и околната среда, каза „С глобалното затопляне градовете във Франция трябва да приемат, че Коледа вече не е образ със сняг, лед и големи коледни елхи. Ще запазим каквото можем, защото имаме нужда от магическата, празнична страна на Коледа, но някои елементи трябва да се развиват. Градът винаги се е снабдявал с огромна коледна елха, но боровете вече не растат толкова добре в района поради покачващите се температури и сушите".
Мюлуз, в източна Франция, цитира директивата на френското правителство за намаляване на потреблението на енергия, за да се избегнат прекъсвания тази зима. Сега елхата и коледните светлини на града ще бъдат включвани в 17:00 като ежедневно събитие. Намаляването на броя и времето на светлините ще използва 35% по-малко енергия.
Страсбург, известен като „столицата на Коледа" на Франция, има най-големия коледен базар в страната, който беше засегнат от нападение с оръжие през 2018 г. и след това отменен през 2020 г. поради Covid. Всички светлини тази година ще са LED с ниска консумация, броят им е намален и светлините ще варират, така че да не светят всички светлини едновременно. Не-пластмасови чаши за многократна употреба се тестват за греяното вино. „Хората наистина искат магията на Коледа, така че ние търсим отговорен баланс", каза Гийом Либсиг, заместник-кмет, отговарящ за градските събития.
Германски градове като Регенсбург, Мюнхен и Бамберг - където коледните базари са магнит за туристите - съкратиха ежедневните часове, когато те ще бъдат осветени. Коледният осветителен сезон в Бремен, който обикновено продължава от края на октомври до края на февруари, ще продължи тази година от 20 ноември до 31 януари. В Дюселдорф светлините ще светят по 5 часа на ден вместо по 15. Притежателите на щандове на коледния пазар са насърчавани да преосмислят осветлението, с по-малко осветени ледени висулки и вериги от приказни светлини и повече LED фенери.
Много германски градове изобщо избягват ледените пързалки: Бад Нойенар, тежко засегнат от наводнението през лятото на 2021 г., ще има първия си коледен базар след бедствието, като вместо това ще предостави пързалка за ролери.

Станете почитател на Класа