Какво научихме от церемонията по откриване на Световната купа в Катар

Какво научихме от церемонията по откриване на Световната купа в Катар
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.11.2022
  • Share:

Мартин Белам
Церемонията по откриването на Световната купа не носи чак толкова културна тежест като церемонията по откриването на Олимпийските игри. За да я направите наистина запомняща се, трябва да накарате Даяна Рос безнадеждно да пропусне дузпа или Роби Уилямс да покаже среден пръст на телевизионната публика. Мнозина тълкуват домакинството на Катар на това Световно първенство като спортно измиване на техния международен имидж и затова не бяха пестени средства за 30-минутното шоу. Ето какво научихме от него...
1) Катар все още се опитва да се продаде като приобщаващ се. Началната видео поредица показа мечтата - от ритник на бебе в утробата до шествие през пустинята, водещо до стадион Al Bayt във формата на палатка. Организаторите и ФИФА са говорили много за приобщаването, което беше въплътено в поредица, в която Морган Фрийман и Ганим ал-Муфта говориха за преодоляване на различията. Ал-Муфтах е катарец, роден със синдром на каудална регресия, която предотвратява развитието на долната част на гръбначния стълб, известна личност в социалните медии.
2) Всеки има своя собствена песен. В поредица, в която танцьорите изглеждаха като имперски войници от Междузвездни войни със светлинни саби, барабанисти и певци препускаха през най-големите хитове на футболни песни, а след това от време на време камерата превключваше към тълпата, където ги аплодираха удобно седнали заедно групи фенове от състезаващи се нации, носейки своите реплики на фланелки.
3) Русия все пак остави следа, въпреки забраната й. Катарските организатори върнаха годините назад с талисманите на отминалите Световни първенства, отбелязвайки Наранхито от Испания през 1982 г. и Футикс от Франция през 1998 г. Може би по-малко добре дошла беше появата на Забивака, талисмана на Русия от последния турнир. Русия беше изхвърлена от квалификациите за Световното първенство след нахлуването в Украйна през февруари тази година.
Парадът на старите талисмани отбеляза влизането на талисмана на Мондиал 2022. La'eeb се основава на покривалото за глава гхутра, но повече от един наблюдател отбеляза, че изглежда като възкръсналия дух на работниците мигранти, починали в хода на подготовката и строителството за този турнир.
4) Jungkook от BTS все още не е започнал военната си служба. Сигурен начин да получите масова подкрепа в социалните медии за вашата церемония по откриването е да включите K-Pop звезда, а Jungkook от BTS беше на разположение, за да изпълни песента Dreamers от официалния саундтрак на Световното първенство по футбол, концепция, която със сигурност ще озадачи Жул Риме, основал световната купа през 20-те години на миналия век. След дълъг национален дебат, седемте членове на BTS, една от най-продаваните групи в света, скоро ще прекратят поп кариерите си, за да отбият военна служба в Южна Корея.
5) Емирът заяви, че Световната купа ще чества разнообразието. Катарският емир шейх Тамим бин Хамад ал-Тани се появи и се усмихна широко, след поредица от видеомонтажи, която го показа как играе футбол като младо момче през 70-те или 80-те години на миналия век.
Еднополовите връзки са незаконни в Катар. По-рано този месец бившият международен футболист на Катар и посланик на Световното първенство Халид Салман каза, че хомосексуалността е „повреда в ума". Въпреки това ал-Тани каза, че събитието е събрало хора от всички националности и вярвания. „От Катар, от арабския свят, приветствам всички на Световното първенство по футбол 2022. Колко хубаво е, че хората могат да оставят настрана това, което ги разделя, за да отпразнуват своето разнообразие и това, което ги обединява."
6) Президентът на ФИФА Джани Инфантино запази мълчание – до последния момент. След странната почти едночасова пресконференция в събота, на която Инфантино заяви, че се чувства гей, инвалид и работник мигрант, той имаше много по-просто послание, което да предаде по време на самата церемония. Тишина. Той седна до Емира, но не каза нищо.
Въпреки това, в необичаен ход, дълго след като самата церемония приключи, когато Катар и Еквадор се събраха на терена, президентът на ФИФА непредвидено хвана микрофона, за да каже: „Футболът обединява света. А сега нека приветстваме екипите и нека шоуто започне. Всичко най-добро на всички."

Станете почитател на Класа