Въоръжена полиция охранява ирански телевизионни студия в Лондон след заплахи от Техеран

Въоръжена полиция охранява ирански телевизионни студия в Лондон след заплахи от Техеран
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.11.2022
  • Сподели:

Бронирани превозни средства са били разположени пред телевизионните студия на Iran International в Лондон, след като двама от журналистите са били заплашени от Техеран. „Има около седем превозни средства пред студиото в Chiswick Park, западен Лондон, след като наскоро бяха отправени тежки и достоверни заплахи срещу двама от журналистите на базирания в Обединеното кралство канал", каза един от неговите говорители пред AFP.
Полицията потвърди, че нейните служители работят в отговор на потенциални заплахи, излъчвани от Иран срещу редица базирани във Великобритания лица. „Въпреки че няма да навлизаме в подробности какви са те, това включва присъствието на явно въоръжени полицаи в близост до офисите в западен Лондон на базирана в Обединеното кралство медийна компания на персийски език", казаха от полицията пред AFP.
Каналът, който показва неотдавнашни протести в нацията от Близкия изток, е забранен като „терористична" организация от режима, но все още може да бъде достъпен през интернет. „Заплахите срещу нас ескалираха с продължаването на протестите в Иран, защото ги отразяваме 24/7", каза говорителят на медията. Той каза, че присъствието на бронирани превозни средства е „мащабно възпиране, което е успокоило персонала. Те са работили там пет години, свикнали са с това, но семействата им са заплашвани в Иран. Наскоро в Техеран се появиха плакати за издирване с лицата на някои от нашите водещи", каза той.
MI5 заяви в сряда, че Иран иска да отвлече или убие базирани в Обединеното кралство лица, които смята за „врагове на режима", като най-малко 10 такива заговора са разкрити досега тази година.
Генералният директор Кен Маккалъм предупреди в реч в централата на агенцията, че „Иран проектира заплаха за Обединеното кралство директно, чрез своите агресивни разузнавателни служби. Това може да включва амбиции за отвличане или дори убийство на британски или базирани в Обединеното кралство лица, възприемани като врагове на режима".
Миналата седмица външният министър Джеймс Клевърли привика високопоставен дипломат на Иран в Лондон, обвинявайки Техеран, че заплашва живота на базирани във Великобритания журналисти.
„Днес ядрената програма на Иран е по-напреднала от всякога и режимът прибягна до продажба на Русия на въоръжените дронове, които убиват цивилни в Украйна. Докато техният народ демонстрира срещу десетилетия на потисничество, управляващите на Иран разпространяват кръвопролития и разрушения чак до Киев. Великобритания е решена да работи заедно с нашите приятели, за да се противопостави на иранската заплаха, да попречи на контрабандата на конвенционални оръжия и да попречи на режима да се сдобие с ядрени оръжия."

Станете почитател на Класа