Bloomberg: Европа я очаква енергиен кошмар

Bloomberg: Европа я очаква енергиен кошмар
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.11.2022
  • Сподели:

Bloomberg: Европа е на прага на рецесия, а зимата обещава тежки изпитания

Рязкото съкращаване на вноса на руски газ изправи Европа пред студена и тъмна зима, а следващата година може да бъде още по-лоша, предупреждава Bloomberg. Настоящата ситуация ще я принуди да премине към възобновяеми енергийни източници, но това ще отнеме твърде много време и пари.

Превод от Bloomberg, САЩ:

Европа се сблъска с най-тежката енергийна криза от поне половин век.


Bloomberg: Европа я очаква енергиен кошмар

Тя е сравнима с първото петролно ембарго през 1973 г., но в действителност ситуацията е много по-лоша, защото този път кризата е много по-голяма. Кризата е наистина огромна по отношение на цените на горивата и тяхното въздействие върху домакинствата, бизнеса, индустрията и икономиката. Виждаме как цените на енергията чупят един след друг рекорди.

Последствията за домакинствата и компаниите излязоха извън пределите на рационалното.

Европейските икономики са на ръба на рецесията, а зимата обещава тежки изпитания.

През следващите няколко месеца Европа ще бъде изправена пред сериозно предизвикателство: как да остане на светло, ако значителна част от доставката на енергийни ресурси е спряла?

За да направят това, страните ще трябва да вземат трудни решения, за да сведат до минимум страданията тази и следващата зима.

Историята на газовите отношения между Русия и Европа датира от епохата на Студената война, когато Русия все още беше Съветски съюз.

Постепенно Европа, може да се каже, се пристрасти към евтиното съветско, а след това и руското гориво.

То беше в огромно количество, беше достъпно, беше наблизо — благодарение на това СССР, а след това Русия формира основата на европейската индустриализация.

Европа използва газ за отопление, в промишленото производство като суровина и източник на енергия и за производство на електроенергия. За икономиките на ЕС природният газ е жизненоважен.

Потоците на руски газ към Европа се увеличиха, след като Владимир Путин стана президент на Русия през 2000 г. Той удвои производството на газ благодарение на държавния концерн «Газпром». Големите газови находища са в основата на мощта и богатството на «Газпром», което от своя страна върна статута на Русия на велика сила на световната сцена.

 

 

 

 

Колкото повече хора няма да могат да отопляват домовете си и ще бъдат принудени да мръзнат, толкова повече смъртни случаи прогнозират експертите.

При температури под 13 градуса човек може да получи сърдечни проблеми, които обикновено засягат възрастните хора и хората с хронични заболявания. Студът наистина убива, това е факт.

Загрижен съм и за състоянието на европейската икономика. Липсват ни енергийни ресурси, лихвите растат, инфлацията бие рекорди. Настоящата криза показа колко важна част от живота ни е енергията.

 

 

К.К


 

Станете почитател на Класа