Парламентът на Израел се събра на първо заседание, президентът Херцог призова за единство

Парламентът на Израел се събра на първо заседание, президентът Херцог призова за единство
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.11.2022
  • Share:

Държавният глава заяви пред депутатите, че израелските граждани се гордеят със своята страна, но в същото време са "изтощени от вътрешни борби и техните последици"

 

 

Новият израелски парламент проведе днес първото си заседание, на което депутатите положиха клетва. Това стана две седмици след изборите, спечелени от бившия премиер Бенямин Нетаняху и неговите десни съюзници, предадоха ДПА и АП.

На церемонията по откриването на първото заседание на парламента, който е най-десният в историята на Израел, президентът Ицхак Херцог призова за единство в момент на политически разделения. Изборите този месец бяха петите за последните близо четири години.

Херцог заяви, че израелските граждани се гордеят със своята страна, но в същото време са "изтощени от вътрешни борби и техните последици".

Според него избраните народни представители имат отговорност да продължат да "засилват партньорството между всички слоеве на израелското общество, всички вероизповедания и религии".

В неделя президентът възложи на Нетаняху да състави правителство. Бившият премиер, който е съден за корупция, се опитва да сформира коалиция от крайнодесни и религиозни партии. Ако изпълни успешно задачата, той ще стане министър-председател за шести път.

На изборите на 1 ноември дясната партия "Ликуд" ("Съюз") на Нетаняху се нареди на първо място и спечели 32 места в 120-членния Кнесет. Центристката формация "Йеш Атид" ("Има бъдеще") на сегашния премиер Яир Лапид стана втора с 24 места. За първи път крайната десница се нареди на трето място – Религиозната ционистка партия спечели 14 места и може да очаква да участва в бъдещо правителство на Нетаняху.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа