Колко вероятен е напредъкът по климата на Cop27?

Колко вероятен е напредъкът по климата на Cop27?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.11.2022
  • Share:

Ограничаване на глобалното затопляне до 1,5C над прединдустриалните нива на Cop26 в Глазгоу: Обещанията за намаляване на емисиите не бяха достатъчни, за да постигнат тази цел, така че страните се съгласиха да се върнат тази година със засилени ангажименти. Малцина са го направили – само 24 подадоха нови национални планове за емисиите в ООН преди Cop27.
Заключение: Тук няма да има достатъчен напредък, за да се постигне целта от 1,5C, но има малка стъпка напред – ООН изчислява, че представените подобрени планове ще понижат температурите с около 0,1C. Но ние все още вървим към катастрофалните 2,5C на затопляне при сегашните политики.
Обещанието за 100 милиарда долара годишно за финансиране на климата: От 2009 г. насам на бедните страни са обещани по 100 милиарда долара годишно от 2020 г., за да им се помогне да намалят емисиите на парникови газове и да се адаптират към въздействието на екстремното време. Тази цел не е постигната и няма да бъде постигната преди следващата година.
Заключение: Богатият свят причини климатичната криза, но бедният свят – с малките емисии – понася основната тежест.
Финансиране на адаптацията: По-голямата част от парите, които отиват в развития свят за финансиране на климата, са предназначени да помогнат на страните със среден доход с проекти за намаляване на емисиите, като вятърни и слънчеви ферми. Но това, от което най-бедните страни се нуждаят най-много, е помощ за начини за адаптиране към екстремното време, което вече са свидетели, като повторно израстване на гори, изграждане на бариери срещу наводнения и въвеждане на системи за ранно предупреждение. Само около една пета от финансирането на климата в момента е за адаптиране, а нациите обещаха миналата година удвояване.
Заключение: Египетското председателство на Cop27 стартира план за действие за адаптация като ключов фокус през първата седмица, така че ще има напредък, но целта за удвояване на финансирането за адаптация все още няма да бъде постигната тази година.
Загуби и щети: Един от най-големите проблеми в Cop27 са загубите и щетите. Това се отнася до най-опустошителните въздействия на климатичната криза, толкова екстремни, че страните не могат да се адаптират към тях. Примерите включват рекордните суши, заплашващи близо 150 милиона души с остър глад в Африка, и рекордните наводнения, които удариха Пакистан този септември. Бедните страни казват, че се нуждаят от финансиране за спасяване и възстановяване, когато се случат такива бедствия, но богатите страни досега не са склонни да измислят какъвто и да е начин за финансиране на това.
Заключение: Загубите и щетите са твърдо в официалния дневен ред на тази конференция, но няма да бъдат уредени тук. Държавите едва са започнали процеса на определяне какво означават загуби и щети и как може да бъде структурирана помощта за бедните страни. Въпреки че няколко държави са предоставили финансиране, дискусиите за това как да се намерят стотиците милиарди необходими ще продължат дълго след като делегатите напуснат Египет.
Реформа на Световната банка: Световната банка не е в дневния ред на срещата на върха на ООН за климата – тя е напълно отделна институция от ООН. Но много световни лидери тук призоваха за реформа на банката, която според тях не е успяла да се съсредоточи върху климатичната криза и не е подходяща за 21-ви век.
Заключение: Ако Световната банка бъде реформирана, което изглежда все по-необходимо и вероятно, натискът, оказан на Cop27, ще бъде важен фактор за постигането му.
Движение за африкански газ: Много африкански страни разполагат с големи запаси от изкопаеми горива и с нарастващите цени на газа по света биха искали да експлоатират тези резерви. Петролните и газовите компании също биха искали да инвестират в тях, но богатите страни и експертите по климата предупреждават, че това само ще увеличи климатичната криза, която вече има катастрофално въздействие върху най-бедните на континента. Африканските страни надушват лицемерието, посочвайки, че богатите вече са изгорили запасите си.
Заключение: Със сигурност ще има движение по африканския газ на Cop, но в каква посока? Инвеститорите в петрол и газ дебнат във всеки ъгъл на конферентния център и ще се стремят да се приберат у дома със сделки, които разбиват климата.
Не изглежда много окуражително, нали?

Станете почитател на Класа