Идват 400 милиона автомобили повече от допустимото за климатичната цел от 1,5C

Идват  400 милиона автомобили повече от допустимото за климатичната цел от 1,5C
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.11.2022
  • Share:

Най-големите производители на автомобили в света планират да построят около 400 милиона повече дизелови и бензинови автомобили от допустимото и устойчивото, за да се ограничи глобалното затопляне, установи проучване.
Изследователи от Технологичния университет в Сидни (UTS), Университета за приложни науки на индустрията в Бергиш Гладбах и Грийнпийс Германия сравниха скоростта, с която светът трябва да приеме превозни средства с нулеви емисии, със скоростта, с която големите автомобилни компании планират да произвежда различни модели.
Докладът, който се фокусира върху 12 производители на автомобили в световен мащаб, показа, че някои от най-популярните марки – Toyota, Volkswagen и Hyundai/Kia – са на път да направят много повече бензинови и дизелови автомобили, отколкото е устойчиво, ако светът иска да ограничи глобалното затопляне до Целта на Парижкото споразумение за климата - 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалното ниво.
Изследователите изчислиха глобалния въглероден бюджет – колко въглерод светът все още може да отдели и да остане в обвивка от 1,5C – използвайки климатичен модел, разработен от UTS, и стигнаха до цифра от 53 Gt. „Въглеродният бюджет от 53 Gt позволява продажбата на допълнителни 315 милиона превозни средства с двигатели с вътрешно горене към 2022 г.", се посочва в доклада.
„В същото време обаче прогнозираните продажби на ICE варират между най-малко 645 милиона и 778 милиона автомобила. Това представлява надвишаване от 105% до 147% в сравнение със съвместимия с 1,5°C брой продажби на ICE."
По света производителите на автомобили се насочват към електрически превозни средства, като компании като Volvo, General Motors и Mercedes-Benz планират да спрат производството на бензинови двигатели, някои още през 2025 г.
Но се очаква Toyota да произведе 63 милиона повече бензинови и дизелови автомобили, отколкото е устойчиво, следвана от Volkswagen с 43 милиона и Hyundai с 39 милиона, сочи докладът.
Свен Теске, доцент в UTS и съавтор на доклада, каза, че изследването показва, че има нужда от глобална забрана на нови бензинови превозни средства след 2030 г.
Най-зле се представя най-популярният автомобилен производител в Австралия Toyota. Компанията е изостанала в приемането на автомобили с нулеви емисии и нейните глобални лобистки усилия са блокирали политиките за насърчаване на промяната.
А експертите алармират:Възниква още един проблем - каква тежест поставяме върху всеки друг сектор на икономиката? Колко повече фермерите, индустрията и други сектори ще трябва да намалят емисиите си, за да компенсират факта, че някои автомобилни компании натискат да правят повече пари сега?.

Станете почитател на Класа