Си Дзинпин: „Китайската армия да се съсредоточи върху подготовката за война“

Си Дзинпин: „Китайската армия да се съсредоточи върху подготовката за война“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.11.2022
  • Share:

Си Дзинпин е казал „Народната освободителна армия да съсредоточи цялата си енергия върху битките в подготовка за война", съобщи вестникът на китайската комунистическа партия.
Снимки на Си, който наскоро си осигури трети мандат като партиен лидер, в армейската си униформа по време на посещение в команден център, бяха на видно място на първата страница на People's Daily в сряда.
Си каза, че армията трябва „всеобхватно да засили военното обучение в подготовка за война", след като предупреди на неотдавнашен партиен конгрес за „опасни бури на хоризонта".
„Фокусирайте цялата си енергия върху битките, работете усилено върху битките и подобрете вашите способности за победа. Армията трябва също така решително да защитава националния суверенитет и националната сигурност, тъй като Китай е в нестабилна и несигурна ситуация по сигурността", цитиран бе той.
Въпреки че Си също нареди на армията да се съсредоточи върху подготовката за война през 2013 г., скоро след като пое властта и отново през 2017 г., политически анализатори казват, че този път той значително е засилил реториката си. При подобно посещение в командния център през 2016 г. той каза на офицерите да бъдат „лоялни и находчиви в битките и смели и способни да печелят войни".
„Той изпраща съобщение до Съединените щати и Тайван. Въпреки че военната сила на Китай все още не е равна на тази на САЩ, вземането на решения от Си не винаги се основава на рационални изчисления", каза Уили Лам, старши сътрудник във Вашингтонската фондация Джеймстаун.
Си направи завоалирана атака срещу все по-явната подкрепа на САЩ за Тайпе на 20-ия конгрес на партията миналия месец, като обвини „чуждестранната намеса" за изостряне на напрежението. Си вижда превземането на Тайван като ключова част от своето наследство и каза във встъпителната си реч на конгреса: „Ние никога няма да обещаем да се откажем от използването на сила".
Джо Байдън многократно е обещавал, че САЩ ще защитават Тайван, ако бъде нападнат. След като говорителят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван през август, Народната освободителна армия премести няколко военни кораба и самолети близо до средната линия, неофициална граница между Китай и Тайван в Тайванския пролив.
През последните месеци Си използва все по-агресивни тонове, за да призове своите кадри да се „осмелят да се борят и да повишат своя борбен дух, за да защитават националните интереси във враждебна политическа среда". Във встъпителната си реч на конгреса на партията той използва думата douzheng („борба") 17 пъти, което напомня за акцента на Мао Цзедун върху „класовата борба" и борбата срещу чуждото, империалистическо влияние, и той използва думата за „сигурност" около 50 пъти.

Станете почитател на Класа