Бразилските военни не откриват доказателства за изборни измами

Бразилските военни не откриват доказателства за изборни измами
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.11.2022
  • Share:

Дългоочакван доклад на бразилското министерство на отбраната не успя да посочи, че последните бюлетини са били фалшиви, което попари надеждите на крайнодесните да делегитимират избора на Луис Инасио Лула да Силва.
Военните изпратиха доклада от 63 страници до избирателните органи на Бразилия късно в сряда след дни на спекулации, че ще подкрепят твърденията на екстремисткия президент Жаир Болсонаро, че изборите са били опорочени.
Болсонаро, бивш капитан от армията, прекара месеци в намеци, че няма да приеме загуба на изборите и често поставяше под въпрос надеждността на бразилските електронни урни, въпреки че не предостави доказателства, че те могат да бъдат манипулирани. Поддръжниците му се надяваха, че военните ще подкрепят тези твърдения, но единствената нотка на съмнение беше слабото предложение да бъде сформирана комисия, която да гарантира, че изходният код, използван в кутиите, не може да бъде подправен.
Високопоставеният представител на бразилските избори каза, че са „получили със задоволство окончателния доклад от Министерството на отбраната, който, както и всички други агенции за наблюдение, не сочи никаква измама или несъответствие в електронните урни или в изборния процес през 2022 г.".
Докладът на Министерството на отбраната беше публикуван ден след като Бразилската адвокатска колегия заяви, че не е открила никакви съобщения за нещо неблагоприятно по време на двата кръга на гласуване за президент, губернатори, Конгрес и законодателни органи на щата в 27 щата. В доклада им се казва, че са открити доказателства, че „системата за изборно правосъдие е запазила равномерност и сигурност".
Болсонаро загуби втория тур на изборите на 30 октомври от своя противник Лула с 50,9% на 49,1%, което е най-малката победа от края на дясната диктатура в Бразилия през 1985 г. Болсонаро обаче отказа да признае поражението си и се скри от погледите, като се появи само веднъж два дни след гласуването, за да поиска от поддръжниците си да отменят протестите, които блокираха магистрали и пътища в цялата страна.
Междувременно Лула работи по прехода преди встъпването си в длъжност на 1 януари. Той прекара деня в Бразилия, срещайки се с политически лидери и похвали електронните машини за гласуване, които Бразилия използва без проблем от 1996 г. „Електронните урни са триумф за бразилския народ. Мисля, че много страни по света завиждат на Бразилия за гладкостта на процеса тук", каза Лула.
Гласуването в Бразилия е задължително и подадените почти 120 милиона гласа обикновено се преброяват в рамките на три или четири часа след затварянето на избирателните секции.

Станете почитател на Класа