Москва нарече "държавен вандализъм" събарянето на съветски паметници в Латвия

Москва нарече "държавен вандализъм" събарянето на съветски паметници в Латвия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.11.2022
  • Share:

Парламентът на Латвия прие нарочен закон, за да бъде съборен Паметникът на съветската победа в столицата Рига, което се случи в края на август

 

 

Москва нарече събарянето на съветски паметници в Латвия като "политика на държавен вандализъм", предаде ДПА, като се позова на изявление на руското външно министерство.

Външното министерство също така извика посланика на балтийската страна. В изявлението се казва, че Москва смята, че "варварството" на Латвия е типично за "общата политика на прославяне на нацизма" на латвийското правителство. Москва добави, че е възможно да отвърне на Латвия с "асиметрични" методи, които "при всички случаи ще навредят на Рига".

След като Русия нахлу в Украйна, парламентът на Латвия прие резолюция, по силата на която всички обекти, прославящи тоталитарни режими, трябва да бъдат съборени до 15 ноември. Законът не засяга надгробни паметници. За да бъде приета резолюцията, трябваше да бъдат направени поправки на споразумение от 1994 година, сключено между Русия и Латвия.

Законът беше приет, за да бъде съборен Паметникът на съветската победа в столицата Рига, което се случи в края на август. През Втората световна война Латвия е окупирана както от хитлеристка Германия, така и от Съветския съюз.

След войната балтийската страна против волята си става част от Съветския съюз до 1991 година. За повечето латвийци съветските паметници са символ на окупацията на тяхната държава. Руското малцинство в страната обаче изпитва резерви по отношение на събарянето на паметниците.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа