Частични резултати от междинните избори в САЩ

Частични резултати от междинните избори в САЩ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.11.2022
  • Share:

Тези избори се наричат междинни, защото се провеждат по средата на четиригодишен президентски мандат. Те са трудни за действащи президенти, защото президентската партия често се справя зле в тях и защото загубата на контрол над Конгреса прави по-трудно за президента да следва своя дневен ред.
Много места в изборите в Съединените щати винаги отиват към една и съща партия. Така контролът върху Сената и Камарата на представителите зависи от сравнително малък брой конкурентни места или „бойни полета". Експертите по изборите класират конкурентните места като повече или по-малко вероятно да изберат републиканец или демократ. Това дава представа как се развиват изборите като цяло.
Горната камара, Сенатът, има 100 места; по две за всеки щат, колкото и да е населението му. Във всяка четна година приблизително една трета от сенаторите се избират за шестгодишен мандат. Законодателството трябва да премине и двете камари, за да стане закон. Сенаторите имат някои допълнителни отговорности в сравнение с техните колеги в Камарата; главно те са свързани с потвърждаването (или не) на президентските назначения.
Всичките 435 места в долната камара на федералния конгрес, Камарата на представителите, се преизбират на всеки две години. (Няма ограничения на мандата и титулярите често се връщат, така че има значителна приемственост в членството). Местата в парламента са пропорционални на населението на щата, така че Калифорния има много места, а Монтана само няколко.
Губернаторите не са част от Конгреса. Тяхното въздействие е най-вече на местно ниво в собствения им щат, но тъй като те могат да повлияят на изборния закон или практика, те могат да повлияят на бъдещи федерални избори.
Влизайки в изборите, Демократическата партия на президента Джо Байдън контролираше и двете камари на Конгреса, но с много малка разлика. В Сената разделението 50 на 50 означава, че решаващият глас отива при вицепрезидента Камала Харис. (На практика решаващият вот по-често отиваше при Джо Манчин, сенатор демократ, представляващ до голяма степен републикански щат).
Към момента (снощи) Демократите и Републиканците имат по 47 избрани сенатори, като за мнозинство трябват 51. За Конгреса Демократите имат 174 избрани срещу 199 Републиканци.
Резултатите са предоставени от Associated Press - AP, които имат строги критерии за обявяване на изборни надпревари; тоест за отчитане на победител. Преначертаването на районите за Конгреса тази година след преброяването през 2020 г. означава, че AP не отчита „преобръщания" или места, където се променя групата. Преразпределянето също така означава, че в няколко места има двама действащи представители, които се състезават за нов район. Също така е възможно някои места да отчитат 100% от гласовете, без победителят да стане ясен, поради закони, които задействат автоматично повторно преброяване на много близки резултати.

Станете почитател на Класа