Пентагонът призна, че помощта за Украйна изпразва западните арсенали

Пентагонът призна, че помощта за Украйна изпразва западните арсенали
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.11.2022
  • Share:

Администрацията на САЩ признава, че военната й помощ за Украйна изчерпва Западните арсенали и създава допълнителен натиск върху отбранителната им индустрия, каза заместник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите на политиката Колин Кал пред базираната във Вашингтон Defence Writers Group, в която ТАСС участва.
Когато беше помолен да коментира дългосрочните последици от американската военна помощ за Киев, Кал каза: „Няма съмнение, че тя е оказала натиск върху собствените ни запаси, оказала е натиск върху нашата отбранителна промишлена база. Това е вярно и за нашите съюзници. Ще кажа, че министърът на отбраната Лойд Остин беше лазерно фокусиран от самото начало, за да се увери, че не поемаме неоправдани рискове, тоест, че не намаляваме нашите запаси толкова много, че това да подкопае нашата готовност и способност да реагираме на друго голямо непредвидено събитие другаде по света", продължи той.
В същото време високопоставеният представител на Пентагона увери, че военната помощ за Украйна по никакъв начин не подкопава отбранителните способности на САЩ. „Така че се чувствам комфортно, че подкрепата, която предоставихме на Украйна, не постави Съединените щати в опасна позиция, с друг голям непредвиден случай някъде по света, но разкри, че имаме работа за вършене, за да направим нашата отбранителна индустриална база по-пъргава, по-отзивчива, по-издръжлива", добави той.
Западът започна да въвежда широкообхватни санкции срещу Русия и да доставя оръжия и военни превозни средства на Киев, които към този момент вече струват десетки милиарди долари. Редица западни политически фигури признаха, че това на практика е икономическа война срещу Русия. На 16 март Путин каза, че санкционната политика на Запада срещу Москва има всички белези на агресия, добавяйки, че политиката на възпиране на Русия е дългосрочната стратегия на Запада.
Руският външен министър Сергей Лавров и други руски официални лица многократно са предупреждавали за възможността доставено от Запада оръжие да се разпространи от Украйна в други региони. Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов каза, че опитите на Запада да милитаризира Украйна представляват пряка заплаха за европейската и световната сигурност.

Станете почитател на Класа