Климатични активисти се прицелиха в „Консервите супа“ на Анди Уорхол

Климатични активисти се прицелиха в „Консервите супа“ на Анди Уорхол
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.11.2022
  • Share:

Протестиращите срещу климата надраскаха едно от ценените произведения на модерното изкуство в Националната галерия на Австралия, Консервите супа Campbell на Анди Уорхол.
Изображенията, публикувани от активистите, показват няколко сини драсканици върху произведението, наречено Campbell's Soup I, но се разбира, че самите отпечатъци са били под стъкло и не са повредени. Един човек се опита да се залепи за една от картините, но бързо беше отстранен, преди лепилото да стегне.
Групата Stop Fossil Fuel Subsidies заяви в изявление в сряда, че иска австралийското правителство да прекрати подкрепата за петролната, газовата и въглищната промишленост. То каза, че е част от глобална мрежа за гражданска съпротива, известна като A22.
Бони Касен, която беше посочена в изявлението като замесена в протеста в Канбера, каза, че „Уорхол изобразява полудялото консуматорство в емблематичната серия. И сега капитализмът е полудял. Семействата трябва да избират между лекарства и храна за децата си, докато компаниите за изкопаеми горива вземат рекордни печалби. И въпреки това нашето правителство дава $22 000 на минута субсидии за индустрията с изкопаеми горива" каза тя.
В изявление на галерията се казва: „Протест се проведе в Националната галерия на Австралия след подобни инциденти на други места в Австралия и в чужбина. Националната галерия не желае да рекламира тези действия и няма повече коментари."
Полицаите са реагирали на инцидент с двама души в галерията, но не са извършени арести.
Инцидентът става след подобни протести, включващи известни произведения на изкуството в чужбина, включително германска екологична група, която хвърли картофено пюре върху картина на Клод Моне в музей в Потсдам и активисти от Just Stop Oil, които хвърлиха доматена супа върху Слънчогледите на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон.

Станете почитател на Класа