Шойгу: Русия изтегля войските си от западния бряг на Днепър, включително от Херсон

Шойгу: Русия изтегля войските си от западния бряг на Днепър, включително от Херсон
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.11.2022
  • Share:

Командващият т. нар. руска специална военна операция в Украйна генерал Сергей Суровикин докладва днес на министъра на отбраната, че снабдяването на Херсон вече е невъзможно. Срещата бе показана по руската телевизия

 

 

Русия ще изтегли войските си в Украйна от западния бряг на река Днепър, включително от град Херсон. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу издаде такава заповед днес на фона на украинските атаки в района, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Ройтерс определя съобщението като едно от най-сериозните отстъпления на Русия след инвазията й в Украйна и потенциален повратен момент във войната.

Херсон бе единственият областен център в Украйна, който руските въоръжени сили успяха да превземат, след като нахлуха в съседната страна на 24 февруари тази година. Русия установи контрол над града на 3 март.

Командващият т. нар. руска специална военна операция в Украйна генерал Сергей Суровикин докладва днес на министъра на отбраната, че снабдяването на Херсон вече е невъзможно. Срещата бе показана по руската телевизия, отбелязва Ройтерс.

Суровикин каза, че вече не е възможно да се снабдява град Херсон. Той добави, че е предложил да се заемат отбранителни линии на източния бряг на река Днепър.

Новината последва седмици на украинско настъпление към града и опитите на Русия да премести повече от 100 000 от жителите на Херсон.

"Ние ще спасим живота на нашите войници и боеспособността на нашите части. Задържането им на десния (на западния) бряг на р. Днепър е безполезно. Някои от тях могат да бъдат използвани на други фронтове", каза генерал Суровикин, цитиран от БНР.

Шойгу отговори: "Съгласен съм с вашите заключения и предложения. Продължете с изтеглянето на войските и вземете всички мерки за прехвърляне на сили през реката".

Съобщението беше очаквано от влиятелни руски военни блогъри, които го определиха като "горчив" удар.

"Явно ще напуснем града, колкото и да е болезнено да пишем за това сега", написа блогърът War Gonzo, който има повече от 1,3 милиона абонати в Telegram. "С прости думи, Херсон не може да се държи с голи ръце. Да, това е черна страница в историята на руската армия. На руската държава. Трагична страница", посочи той.

Съобщението дойде малко след като руските медии съобщиха, че заместник-ръководителят на Херсон Кирил Стремусов е загинал в автомобилна катастрофа, уточнява Би Би Си. 

Смятан за един от главните поддръжници на окупацията на Херсон, само преди шест дни той беше предупредил, че е "най-вероятно" руските сили да трябва да преминат на източния бряг.

Малко по-рано днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва е готова да започне преговори с Киев с оглед на сегашната обстановка на бойното поле.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа