Загина Кирил Стремоусов, един от най-известните руски активисти в Херсонска област

Загина Кирил Стремоусов, един от най-известните руски активисти в Херсонска област
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.11.2022
  • Share:

45-годишният Стремоусов е бил активен привърженик на сваления през 2014 г. президент Виктор Янукович. Заради проруските си прояви е обявен за издирване от прокуратурата на Украйна по обвинения в държавна измяна

 

 

Заместник-ръководителят на администрацията на присъединената към Русия Херсонска област Кирил Стремоусов е загинал при катастрофа, съобщават руските медии.

Не се ракриват подробности за катастрофата, известно е само, че тя е станала в района на град Геническ.

Новината бе потвърдена и от администрацията на Херсонска област.

45-годишният Стремоусов е известен с проруските си убеждения, бил е активен в подкрепата на сваления през 2014 г. президент Виктор Янукович.

След като Херсон премина под контрола на руската армия, Стремоусов влезе във военно-гражданската администрация на Херсонска областа, като оглави и граждански Комитет за мир и ред.

След като регионът влезе в състава на Руската федерация, Стремоусов стана заместник-губернатор на Херсонска област, чийто временен ръководител е Владимир Салдо.

Стремоусов имаше личен канал в Телеграм, в който ежедневно разказваше за ситуацията в региона и бойните действия.

Последното му съобщение бе тази сутрин, когато съобщи, че "ситуацията в региона е под пълния контрол на руските военни".

Малко по-късно той обяви пред ТАСС, че се намира в херсон и помага за евакуацията на цивилното население на левия бряг на Днепър.

Временният губернатор на Херсонска област Владимир Салдо подтвърди за гибелта на Стремоусов и изрази съболезнованията си към роднините и близките му.

"Кирил беше една от най-ярките личности, умееше да говори и да представя истината за това, което се случва в Херсонска област", напис Салдо в Телеграм.

Той обеща да се погрижи за семейството на загиналия си помощник, който е бил многодетен баща - семейството е имало пет и е очаквало раждането на шесто.

"Много ми е трудно да говоря за тази трагедия", споделя Салдо.


Заради проруските си прояви Стремоусов е обявен за издирване от прокуратурата на Украйна по обвинения в държавна измяна.

На 3 юни 2022 г. заради подкрепата си за нахлуването на руската армия в Украйна Стремоусов попада под санкциите на ЕС, а месец по-късно - и на САЩ.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа