Доставките на iPhone се забавят поради ограниченията за Covid в завода на Foxconn

Доставките на iPhone се забавят поради ограниченията за Covid в завода на Foxconn
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.11.2022
  • Share:

Apple заяви, че очаква по-малко от очакваното доставки на iPhone 14 Pro и iPhone Pro Max, тъй като ограниченията на Covid-19 временно прекъсват производството в завода за сглобяване в Джънджоу, Китай.
„Съоръжението в момента работи със значително намален капацитет. Клиентите ще имат по-дълго време на чакане, за да получат своите нови продукти." се казва в изявление на Apple
Ройтерс съобщи през октомври, че производството на iPhone на Apple може да спадне с до 30% в една от най-големите фабрики в света следващия месец поради затягането на ограниченията срещу Covid в Китай. Неговият основен завод в Джънджоу в централен Китай, в който около 200 000 произвеждат по-голямата част от новите телефони на Apple, включително новия iPhone 14, беше разтърсен от недоволство срещу строгите мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19, като много работници напуснаха обекта.
Отделно Foxconn, собственост на Тайван, най-големият производител на iPhone на Apple, заяви в понеделник, че работи за възобновяване на пълното производство в завода в Джънджоу, Китай, който беше засегнат от ограниченията на Covid-19, и преразгледа надолу перспективата си за четвъртото тримесечие. Това идва на фона на традиционно натоварено време за производителите на електроника преди празничния сезон в края на годината, който също е най-доброто време за доставчици на потребителски стоки като Apple.
Foxconn заяви, че ще приложи нови мерки срещу Covid-19 в завода в Джънджоу, включително преместването на всички работещи служители в три спални. В официално изявление се казва, че на жителите в района, на около 16 мили югоизточно от Джънджоу, е забранено да напускат дома си и трябва да бъдат тествани с PCR веднъж на ден. Услугите на обществения транспорт са спрени и само одобрени превозни средства се допускат по пътищата. Други мерки включват затваряне на офиси, несъществени магазини и услуги. В изявлението се казва, че всяко нарушение на правилата ще бъде "строго разглеждано" от полицията и се призовават хората да си сътрудничат, за да "победят в борбата на този район срещу епидемията".
Джънджоу, град с близо 13 милиона жители, се бори да овладее най-тежкото си огнище от месеци, като същевременно поддържа икономиката си на ниво. Китай съобщи в понеделник за 5 496 нови локално предадени случая на Covid-19 за 6 ноември – най-високото от 2 май, когато търговската столица на страната Шанхай беше поставена под смазващо блокиране на фона на най-лошото си огнище.
Китай е последната голяма икономика, обвързана със стратегия за потушаване на огнищата на Covid, налагайки внезапни блокирания, масови тестове и продължителни карантини, въпреки широко разпространеното прекъсване на бизнеса и международните вериги за доставки. Властите поляха със студена вода спекулациите, че политиката може да бъде смекчена, като говорителят на Националната здравна комисия Ми Фенг каза „Пекин ще се придържа непоколебимо към цялостната политика на динамично нулев Covid".

Станете почитател на Класа