САЩ поискаха Украйна да покаже на Русия своята отвореност за преговори

САЩ поискаха Украйна да покаже на Русия своята отвореност за преговори
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.11.2022
  • Share:

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън неофициално е призовала украинския лидер Владимир Зеленски да покаже откритост за преговори с Русия, съобщи в събота Washington Post, позовавайки се на свои източници.
Според тях „тези искания не са насочени към тласкане на Украйна към масата на преговорите, а се стремят да гарантират, че тя поддържа високо морално положение в очите на своите международни поддръжници". Според вестника "това е премерен опит да се гарантира, че правителството в Киев поддържа подкрепата на други нации, изправени пред електорати, предпазливи към разпалване на война за много години напред. Освен това САЩ настояват Зеленски да откаже указа, с който влиза в сила решението на Съвета за национална сигурност и отбрана да не води разговори с руския лидер Владимир Путин". Подобни призиви, се казва в статията, илюстрират колко сложна е станала позицията на администрацията на Байдън по отношение на Украйна, докато американски служители публично декларират подкрепа за Киев „колкото е необходимо".
·Администрацията на Вашингтон, според вестника, смята, че уж Русия не е настроена за сериозни преговори, но признава, че отказът на Зеленски да участва в диалог предизвиква безпокойство в някои страни в Европа, Африка и Латинска Америка, които са изправени пред високите цени на храните и на горивата. „Умората от Украйна е реално нещо за някои от нашите партньори", каза един от източниците.·
Според американски служители Зеленски вероятно ще се съгласи на преговори и в крайна сметка ще направи отстъпки. Те смятат, че " Киев се опитва да заключи възможно най-много военни печалби, преди да настъпи зимата, когато може да има прозорец за дипломация". Белият дом и Държавният департамент все още не са отговорили на искането на кореспондент на ТАСС да потвърдят информацията.
·По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че руското ръководство все още е готово да води преговори за Украйна. Той каза, че Русия е готова да изслуша своите западни колеги, ако предложат да организират разговор за деескалация на напрежението, като се вземат предвид интересите на Москва. Също така говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че преговорите за Украйна трябва да се водят предимно с Вашингтон, тъй като "Киев действа по външни заповеди".

Станете почитател на Класа