Френското крайнодясно Национално обединение избра нов президент на мястото на Льо Пен

Френското крайнодясно Национално обединение избра нов президент на мястото на Льо Пен
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.11.2022
  • Share:

Френското крайнодясно Национално обединение (RN) избра за свой нов президент Джордан Бардела, 27-годишен от Париж, присъединил към партията като тийнейджър, който да замени Марин Льо Пен. За първи път от създаването на партията през 1972 г. – първоначално като Национален фронт –тя няма да бъде управлявана от Льо Пен.
Бардела, протеже на Льо Пен, който бе временен президент от една година, победи Луис Алиот, 53-годишен, кмет на Перпинян, партиец тежка категория, както и бивш партньор на Льо Пен, с 85% на 15% от гласувалите членове на партията. Последваха възгласи и овации, когато Льо Пен обяви резултата. Предаването идва в напрегнат момент за RN, след като един от неговите депутати беше отстранен от парламента за две седмици заради расистки изблик.
Обръщайки се към партията, Льо Пен каза, че след повече от десетилетие е време да се даде път на някой нов. Бащата на Льо Пен, Жан-Мари, предаде юздите на най-малката от трите си дъщери през 2011 г., която смени името на партията през 2018 г.
Марин льо Пен се оттегля като президент на RN, за да се концентрира върху ръководенето на действията си в националното събрание. Все още се очаква тя да притежава значителна власт в ръководството на партията. „Няма да напускам RN, за да си взема почивка. Ще бъда там, където страната има нужда от мен", каза Льо Пен на конгреса на партията в събота. Очаква се тя да издигне кандидатурата си за президент през 2027 г. На парламентарните избори по-рано тази година, които лишиха Еманюел Макрон от парламентарното му мнозинство, партията спечели рекордните 89 места.
Бардела, известен като умел оратор, заместваше Льо Пен, докато тя водеше кампания на тазгодишните президентски избори, които тя загуби от Макрон на балотаж. През февруари Бардела беше разследван, след като описа град Трап, дом на голяма имигрантска общност, като „ислямска република във Франция". Той е твърд евроскептик, въпреки че партията под ръководството на Льо Пен се отказа от кампанията за Frexit.
След като Джорджия Мелони спечели изборите в Италия, Бардела определи това като „урок по смирение за Европейския съюз. Никаква заплаха от какъвто и да било вид не може да спре демокрацията. Хората в Европа вдигат глави и вземат съдбата си в ръце", каза той.
Роден в парижкото предградие Сена-Сен-Дени от баща французин и майка италианка, Бардела бързо се издига в редиците на крайнодясната партия, към която се присъединява на 16 години. За първи път става обществено известен през 2017 г., когато става неин говорител. Той се радва на привилегировани и лични отношения със семейство Льо Пен, тъй като негова партньорка е Нолуен Оливие, племенницата на Льо Пен.
След като Льо Пен пое FN, тя се зае да изчисти имиджа му, по това време неразривно свързан с ксенофобските неонацистки бандити с бръснати глави, които подкрепяха баща й. Членове бяха изключени заради расистки и антисемитски забележки или за защита на Филип Петен, ръководител на сътрудничещото на нацистите правителство на Франция във Виши през 40-те години. През 2015 г., след няколко предупреждения за поведението му, тя изгони собствения си баща.
Критиците казваха, че операцията е по-скоро свързана със стила, отколкото със съдържанието, но тя проработи. През 2012 г. Льо Пен събра 17,9% от гласовете на първия тур на президентските избори. През 2017 г. това се повиши до 21,3%, а през 2022 г. до 23,15%. През 2014 г. кандидатската листа на RN, оглавявана от Бардела, спечели европейските избори във Франция с 24,9% от гласовете, изпращайки 25 представители в Европейския парламент.

Станете почитател на Класа