Русия иска да продължи да нанася удари по инфраструктурата, за Киев

Русия иска да продължи да нанася удари по инфраструктурата, за Киев
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.11.2022
  • Сподели:

Руските атаки срещу енергийната инфраструктура в Украйна водят до прекъсване на електрозахранването в няколко региона. Киев говори за „енергиен терор". Москва обаче обяви продължаване на тактиката. Според украинския президент Володимир Зеленски украинската противовъздушна отбрана принуждава Русия да използва повече ракети, отколкото преди. Междувременно се появиха съобщения, че Иран скоро ще достави на Русия високоточни ракети. 251-ият ден от войната накратко.

 

 

Прекъсвания на електрозахранването в няколко украински региона

След руските ракетни удари по енергийната инфраструктура на Украйна в столицата Киев и шест други региона бяха въведени ограничения в електроснабдяването. Енергийната компания „Укренерго“ обяви, че електричеството ще бъде спирано поетапно. Засегнати са също Черниговска, Черкаска и Житомирска област, както и Суми, Харков и Полтава. Украйна обвинява Русия в „енергиен терор“, целящ да потопи хората в тъмнина, студ и страх. Според Киев по този начин ръководителят на Кремъл Владимир Путин иска да насочи хората към ЕС, за да дестабилизира ситуацията в Европа с голям брой бежанци.

Москва иска да продължи да нанася удари по украинската инфраструктура

Русия ще продължи да нанася ракетни удари по украинската инфраструктура, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу. Това „ефективно“ щяло да унищожи обекти и да намали военния потенциал на Украйна. Шойгу обяви също, че частичната мобилизация на 300 000 резервисти за военна служба в Украйна е приключила. 87 000 от тях вече са в зоната на бойните действия. Останалите ще продължат да се обучават.

Зеленски хвали противовъздушната отбрана

Украинският президент Володимир Зеленски подчерта успехите на противовъздушната отбрана след руските ракетни атаки в понеделник. От около 50 руски крилати ракети и снаряди 45 са свалени - каза той във видеопосланието си. Страната му се нуждаела от повече оръжия, за да се защити от въздушните атаки, поиска той. Дори сега на Русия ѝ се налага да използва повече ракети, за да нанася удари, отколкото преди. Доставената от Германия система за противовъздушна отбрана IRIS-T беше оценена от украинците като много точна. През следващата година ще последват още три такива.

Руската окупация прочисти и южния бряг на Днепър 

Руските окупационни сили в украинската област Херсон прочистват от цивилно население ивица от южния бряг на река Днепър. Операцията ще приключи най-много за три дни, заяви ръководителят на администрацията Владимир Салдо по руската телевизия. Засегната е 15-километрова ивица на южния бряг. Салдо не даде подробности за броя на цивилните в района. Русия обяви по-рано Херсонската област за анексирана.

Лондон: Москва иска да представи Беларус като свой съюзник

Според британските разузнавателни служби Русия иска да представи пред Запада Беларус като съюзник. Според доклад на Министерството на отбраната в Лондон се предполага, че Москва е разположила на летище в страната два изтребителя МиГ-31 и голям контейнер, защитен със земна стена. Министерството публикува и сателитна снимка.

Повече от един милион украинци са приети в Германия

Комисарят по въпросите на интеграцията на германското правителство Реем Алабали-Радован посочи, че броят на приетите от Германия досега бежанци от Украйна е над един милион. Освен това има 160 000 бежанци от други държави, каза тя в предаването Morgenmagazin на ZDF. Федералният министър на вътрешните работи Нанси Файзер наскоро предупреди, че общините са подложени на голямо напрежение поради нарастващия брой на бежанците от войната и търсещите убежище, както и че вече достигат предела на възможностите си.

Киев иска изключване на Русия от Г-20

Украйна отново призова Русия да бъде изгонена от Г-20 заради инвазията. Путин трябва да бъде отстранен и от срещата на върха на големите индустриални и нововъзникващи икономики, която ще се проведе в средата на ноември в Бали, Индонезия, заяви говорителят на външното министерство Олег Николенко. „Путин публично призна, че е наредил ракетни атаки срещу украински цивилни граждани и енергийна инфраструктура“, написа Николенко в Twitter. „С тази кръв по ръцете си той не бива да седи на масата със световните лидери“. На въпрос дали атаките са били отмъщение за удара с дрон по базата на руския Черноморски флот в Севастопол на Кримския полуостров, Путин отговори: „Отчасти е така. Но и това не е всичко, което можехме да направим“.

 

Разрушена гражданска инфраструктира във Вовчанск, Харковска област. Снимка: ЕРА

 

 

Москва обвинява Лондон за експлозиите в „Северен поток“

Правителството в Москва отново обвини Великобритания, че е замесена в разрушаването на газопроводите „Северен поток" 1 и 2 в Балтийско море. Руските разузнавателни служби са имали информация за това, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Москва също така обвини Великобритания, че е замесена в атаките с дронове срещу руските военни кораби в Севастопол. Великобритания с възмущение отхвърли и двете обвинения.

Без износ на зърно по море в сряда

Износът на украинско зърно през Черно море ще бъде спрян в сряда, първоначално за един ден. За това се договориха делегациите на Украйна, Турция и ООН, които работят заедно в специално създаден център в Истанбул, съгласно споразумението за зърното, съобщи ООН. Това била „временна и изключителна мярка". Не е посочена причина. Преди това Украйна, Турция и ООН първоначално продължиха морския транспорт на украинско зърно против волята на Русия - още три товарни кораба напуснаха украинските пристанища. 

Твърдение за бомба: МААЕ започва проверки в Украйна

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) започна планираните си проверки в Украйна след руските обвинения, че Киев планира да използва „мръсна бомба", съобщи ръководителят на агенцията Рафаел Гроси. Два обекта ще бъдат инспектирани, за да се открият евентуални недекларирани ядрени дейности и материали. Киев отхвърли руските обвинения и поиска мисия на МААЕ.

Украйна вижда заплаха от ирански ракети

Украинската армия се опасява, че Русия ще закупи от Иран ракети със среден обсег, както и безпилотни самолети, и ще ги използва срещу Украйна. Това е опасно, тъй като Украйна не разполага с подходящи отбранителни оръжия, заяви в Киев говорителят на военновъздушните сили Юрий Ихнат. „Имаме противовъздушна отбрана, но не и противоракетна", каза той. Въпросните ракети са ирански балистични ракети с обсег на действие от 300 до 700 километра, подобни на руските ракети земя-земя „Искандер-М".

 

 

Станете почитател на Класа