Анкара преговаря с Москва и Киев за възобновяване на зърненото споразумение

Анкара преговаря с Москва и Киев за възобновяване на зърненото споразумение
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.10.2022
  • Сподели:

Кораби с продоволствия няма да напускат пристанищата на Украйна, тъй като Русия прекрати участието в зърненото споразумение

 

 

Турският министър на отбраната Хулуси Акар преговаря с представители на Москва и Киев за възобновяването на сделката за износ на зърно от украински пристанища. Това става ясно от разпространено днес съобщение на турското министерство на отбраната, цитирано от Анадолската агенция.

В разговорите се напомня за важността на продължаването на инициативата за зърното, която има положително въздействие върху света и показва, че всички кризи могат да бъдат решени чрез добра воля и диалог. Освен това е важно да се избягват всякакви провокации, които биха могли да окажат негативно въздействие върху по-нататъшното функциониране на (зърнения) механизъм, се подчертава в изявлението.

В съобщението се посочва също така, че кораби с продоволствия няма да напускат пристанищата на Украйна, тъй като Русия прекрати участието в зърненото споразумение.

Руският персонал на Съвместния координационен център (СКЦ) в момента е в СКЦ. Уточнява се също така, че днес и утре ще продължи проверката на корабите, натоварени със зърно, които чакат край Босфора.

Москва обяви вчера, че замразява участието си в това споразумение след атака с дронове срещу руския Черноморски флот, базиран в Севастополския залив, край окупирания полуостров Крим.

На 22 юли в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставка на хранителни продукти и торове на международния пазар. ООН и Русия подписаха меморандум за разбирателство, съгласно който световната организация се ангажира да съдейства за осигуряване на безпрепятствен достъп на руски торове и други продукти до световните пазари. Друг документ утвърди механизма за износ на зърно от черноморските пристанища, контролирани от Украйна. Въз основа на споразумение между Русия, Турция, Украйна и ООН беше създаден СКЦ, който трябва да осигури проверката на корабите със зърно, както и да възпрепятства провокациите и да предотврати контрабандата на оръжие. 

В днешното изявлението на турското министерство на отбраната се посочва, че в резултат на работата на СКЦ 9,3 милиона тона зърно са изпратени от украинските пристанища до нуждаещите се страни.

 

 

Станете почитател на Класа