Готвачът на Путин настоява Русия да ограничи достъпа до YouTube

Готвачът на Путин настоява Русия да ограничи достъпа до YouTube
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.10.2022
  • Сподели:

Бизнесменът смята, че САЩ водят информационна война с Русия като за целта използват „дезинформация" с помощта на YouTube, цензурирайки руските канали

 

 

Бизнесменът и основател на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, познат повече като Готвачът на Путин, е изпратил искане до Генералната прокуратура на Руската федерация да се ограничи достъпът до видео услугата YouTube, както и да се обяви дейността на Google в Русия за „нежелана“.

Това съобщиха от пресслужбата на компанията на Пригожин "Конкорд" във ВКонтакте, както и редица проруски телеграм канали.

Според Пригожин „YouTube е залят от фалшификати, насочени към дискредитиране на руската армия, разпространявайки умишлено невярна информация за действията на руските въоръжени сили, на държавните органи и администрацията на Русия, както и на патриотичните сили“.

Бизнесменът смята, че САЩ водят информационна война с Русия като за целта използват „дезинформация" с помощта на YouTube, цензурирайки руските канали, а от октомври платформата ограничи и достъпа до акаунтите на Съвета на Руската федерация. YouTube е собственост на американската компания Google.

През март, заради руската инвазия в Украйна, бяха блокирани каналите на руските държавни медии, включително на Russia Today (RT), Sputnik, РБК, Россия сегодня.

През май The Guardian съобщи, че YouTube е премахнал над 9 000 канала, разпространяващи фалшиви новини за войната на Русия срещу Украйна - над 70 000 видеа, в които инвазията е наричана „специална освободителна операция“ и като цяло разпространяващи кремълската пропаганда. По същото време в Русия излязоха съобщения, че YouTube скоро ще бъде блокирана в страната, но това не се случи.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа