Срещата Макрон-Шолц „Френско-германското приятелство още е живо“

Срещата Макрон-Шолц „Френско-германското приятелство още е живо“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.10.2022
  • Сподели:

Френският президент Еманюел Макрон беше домакин на германския канцлер Олаф Шолц на обяд в сряда, докато двамата се опитваха да изгладят значителни различия по отношение на енергетиката и отбраната, които отслабиха отношенията им по време на войната в Украйна.
И двамата лидери, чиито държави се смятат за общата движеща сила на Европейския съюз, направиха усилие да се усмихнат, когато Шолц излезе от своя черен мерцедес в Елисейския дворец, за да се ръкуват, но германският канцлер заобиколи опитите на Макрон да протегне ръка около него.
Говорителят на френското правителство Оливие Веран каза „Срещата показа, че това приятелство остава живо", след като охлаждането на отношенията доведе до отлагането на съвместната среща на френско-германския кабинет. Двете най-богати и влиятелни членки на ЕС и преди са се справяли с периодично напрежение в отношенията си. Но те никога не са били толкова много в противоречие в толкова решаващ момент за Европа, като войната на Русия в Украйна, застрашаваща стабилността на блока, докато други страни членки като Полша и Балтийските държави поставят под въпрос господството на Париж и Берлин.
Френски официални лица съобщиха, че докато центристът Макрон и предшественикът на Шолц, Ангела Меркел, са си изпращали съобщения всеки ден, Макрон е имал много по-малко контакти с Шолц, който оглавява либерално-лява коалиция.
Когато Германия разкри пакет от 200 милиарда евро миналия месец, за да предпази своята индустрия и потребители от скок в цените на енергията, Франция не беше уведомена предварително, оставяйки Париж разтревожен и загрижен за едно несправедливо предимство на германските компании и заплахи за единния пазар на ЕС. Тогава отказът на Германия да обмисли таван на цените на енергията за целия ЕС в отговор на войната на Русия срещу Украйна раздразни Париж и други европейски столици, които се страхуваха от ефекта върху техните енергийни разходи.
Има мраз и откакто Шолц обяви историческо увеличение на разходите за отбрана. Въпреки че Германия предприема огромни разходи, за да модернизира армията си след инвазията на Русия в Украйна, тя предпочита да купува нови самолети F-35 от другата страна на Атлантическия океан, отколкото от своя съсед. Като се има предвид спешността на ситуацията, правителствени служители в Берлин казват, че бързите срокове за доставка трябва да имат приоритет пред дългосрочната индустриална стратегия.
Франция смята, че ангажиментите за сътрудничество в обществените поръчки за отбрана се провалят, предвид плановете на Германия за общ противоракетен щит с други държави от НАТО, използващи американско оборудване. По-дългосрочните проекти за съвместно разработване на нови бойни самолети и танкове се сблъскват с нежелание от големите оръжейни компании.
Двете страни традиционно са посредници за компромис между 27-те членки на ЕС. Но германският вестник Die Welt каза: „Войната в Украйна промени същината на разногласията между Германия и Франция и повдигна основния въпрос доколко двете страни все още са стратегически съвместими."
Мари Крпата, изследовател по Франция и Германия във Френския институт за международни отношения, каза, че доверието в Макрон е заложено на карта при възстановяването на отношенията Париж-Берлин, особено след очакванията, създадени от споразумението на Макрон и Меркел от 2020 г. за огромен спасителен фонд на ЕС, който да помогне Европейските икономики, засегнати от пандемията от коронавирус. „Франция вижда себе си като политически двигател на ЕС, където Германия е икономическият двигател. Днес към Германия се гледа по отношение на енергетиката, икономиката и отбраната, така че ролята й нараства", каза тя.
За отслабването на Макрон на вътрешния фронт, след като неговата центристка групировка загуби абсолютното си мнозинство в парламента на изборите през юни, Крпата каза: „Положението на Еманюел Макрон зависи от ЕС в момента. Той е отслабен във вътрешната политика, така че се опитва да намери своята идентичност и профил чрез европейски действия".
Германският опозиционен лидер Фридрих Мерц от консервативния Християндемократически съюз обвини Шолц, че изолира Германия в Европа. „Канцлерът трябва да използва пътуването си, за да задвижи отново френско-германския двигател."

Станете почитател на Класа