Веган съди Швейцария в Съда за правата на човека заради диетата в затвора

Веган съди Швейцария в Съда за правата на човека заради диетата в затвора
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.10.2022
  • Сподели:

Швейцария е съдена в Европейския съд по правата на човека за непредоставяне на адекватни вегански диети на затворник и пациент в психиатричното отделение на болница, в случай, който може да доведе до тълкуване на веганството като защитена характеристика съгласно правото на свобода на съвестта в цяла географска Европа.
Съдът, който е част от Съвета на Европа, а не от ЕС, тази седмица официално поиска от своята страна членка Швейцария да отговори на двете жалби, че швейцарските държавни институции не са осигурили напълно веганска диета на двама жалбоподатели, докато са били съответно в затвора и в болнично психиатрично отделение.
Случаят се съсредоточава върху неназован швейцарски активист за правата на животните, арестуван през ноември 2018 г. за поредица от влизания с взлом и причиняване щети на кланици, месарници и ресторанти в Западна Швейцария. 28-годишният е поставен в предварителен арест в затвора Champ-Dolon в Женева за 11 месеца, като кантоналните съдии твърдяха, че „има опасност от рецидив поради липса на осведоменост и на съжаление у извършителя".
В рамките на дни след задържането си, мъжът се оплака на затворническите власти, че не му е осигурена адекватна диета в съответствие с веганските му убеждения и трябва да се поддържа със салати, ориз и хлебчета за бургери. Той отказа допълнително лечение с витамин B12 – липсата на който може да причини анемия и увреждане на нервната система – докато затворът не предостави храна от неживотински произход.
Писмено искане за промяна на диетичния режим беше отхвърлено от затвора, който каза, че вече е въвел мерки, така че затворникът да се възползва от диета, възможно най-близка до неговите убеждения. Обжалването беше счетено за недопустимо от федералния съд на Швейцария през юни 2020 г., след което адвокатът на затворника отнесе случая до базирания в Страсбург Европейски съд по правата на човека (ЕСПЧ), който се състои от 46 съдии, избрани от всяка от страните, подписали Европейската конвенция за правата на човека, сред които и държави извън ЕС като Обединеното кралство, Турция, Норвегия или Швейцария.
Бивш пациент в швейцарска психиатрична болница се присъедини към иска, като каза, че и на него му е отказан достъп до веганска диета. Съдът в Страсбург, който отхвърля около 95% от внесените за разглеждане дела, допусна жалбата.
В решението си, публикувано тази седмица, съдът изрично поиска от швейцарската държава да обмисли дали затворът в Женева е нарушил член 9 от Европейската конвенция за правата на човека, който гласи, че „всеки има право на свобода на мисълта, съвестта и религията". .
Швейцарската държава има до четири месеца да отговори на въпросите на ЕСПЧ, след което Европейският съд вероятно ще изясни позицията си дали правото на веганска диета в затвора и болницата е залегнало в конвенцията.

Станете почитател на Класа