Иран е готов да разговаря с Украйна за руските атаки с дронове

Иран е готов да разговаря с Украйна за руските атаки с дронове
  • Публикация: 
  • Дата:  
    30.10.2022
  • Сподели:

Украинското военно министерство обяви вчера, че Киев е свалил повече от 300 руски дрона "камикадзе" от типа "Шахед-136"

 

 

Иран е готов на преки разговори с Украйна, за да обсъдят евентуалната употреба на ирански дронове от Русия в конфликта, заявява иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, цитиран от ДПА.

Според съобщение на сайта на иранското ведомство в телефонен разговор с украинския си колега Дмитро Кулеба той е изразил готовност въпросът да бъде обсъден и уточнен на двустранни технически срещи с Киев.

По думите на Амир Абдолахиан Иран има добри отношения и дългогодишно военно сътрудничество с Русия, но в същото време Техеран е против войната в Украйна и отрече директно участие в конфликта.

Украинското военно министерство обяви вчера, че Киев е свалил повече от 300 руски дрона "камикадзе" от типа "Шахед-136", произведени в Иран.

Говорител на украинските военновъздушни сили изрази подозрение, че Русия е поръчвала 2400 дрона от Иран. Иранските власти до момента отричат да са снабдявали Русия с апаратите. Техеран досега не е осъдил руската инвазия в Украйна и дори я смята за справедлива контрамярка срещу експанзията на НАТО на изток.

Вчера Дмитро Кулеба съобщи, че в телефонен разговор с иранския си колега е призовал Техеран да престане да изпраща оръжия на Русия, информира Ройтерс. Разговорът се е състоял по инициатива на иранската страна. "Настоях Иран незабавно да прекрати потока от оръжия за Русия, използвани да убиват цивилни и да унищожават критична инфраструктура в Украйна", съобщи Кулеба в "Туитър".

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа