Четири политически сценария за сваляне на Лиз Тръс

Четири политически сценария за сваляне на Лиз Тръс
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.10.2022
  • Сподели:

Обри Алегрети
Заговорите за свалянето на Лиз Тръс от поста министър-председател се засилват с главоломна скорост, но все още няма нито механизъм, който да я принуди да напусне поста, нито засега приемлив кандидат, който да обедини отново Консервативната партия. Все още обаче има редица възможни сценарии, които могат да се окажат фатално дестабилизиращи за нейното премиерство.
1. Достатъчно депутати решават, че „играта приключи". Вярвайки, че Тръс е загубила способността си да издърпа премиерството си от ръба, повече от шестимата депутати от торите, които вече са излезли публично, биха могли открито да я призоват да напусне. Уплашени, че колкото по-дълго чакат, толкова по-малък е шансът да се поправят щетите, които тя е нанесла на консервативната марка, задната скамейка и министрите решават, че бързото действие е най-чистият курс на действие.
Със запълнени овакантени позиции в Комитета от 1922 г. от задната скамейка от депутати тори, „мъжете в сиви костюми" може да се поддадат на натиска да променят вътрешните партийни правила и да позволят гласуване на недоверие, докато броят на писмата, призоваващи за гласуване, се натрупва и доста надхвърля прага от 15%, който обикновено би задействал такъв вот. Греъм Брейди, председателят на Комитета от 1922 г., който е имал редовни срещи с Тръс, може вместо това да отиде при нея за последен път – за да й каже да напусне или да бъде изгонена по трудният начин.
2. Изявлението на канцлера за Хелоуин се оказва по-скоро „трик", отколкото „лекарство". След като Джеръми Хънт успя да успокои пазарите и нервите на повечето депутати през първите си четири дни на поста, всички погледи са насочени към големите мерки, които той ще представи на 31 октомври. Канцлерът вече даде ясно да се разбере, че са вероятни драстични съкращения на разходите и намекна за възможни увеличения на данъците, които да запълнят около половината от оценената фискална черна дупка от £70 млрд.
Тези ходове вероятно ще доведат до обвинения за връщане към строгите икономии и критики, че обществените услуги са изправени пред още натоварвания, във време когато бюджетите вече са под напрежение, предвид високите нива на инфлация. Тръс вече беше принудена да промени повечето от данъчните си съкращения и ако трябва да го направи заради друго лидерско обещание - да не съкращава публичните разходи - много депутати може да се запитат защо трябва да я подкрепят.
Докато много от реформите в предлагането, обещани от Тръс, все още вероятно ще бъдат обявени, някои от тях – включително противоречивото облекчаване на регулирането на планирането или смекчаването на защитата на околната среда – биха могли да увеличат опасенията на депутатите.
3. Допълнителните избори оставят Трус наранена. В Уестминстър се носят слухове, че депутатите от торите обмислят да се оттеглят от парламента – те скачат, преди да бъдат избутани от потенциална победа на изборите. Те вярват, че акциите им все още са сравнително високи, докато партията е в правителството, но ако лейбъристите влязат на власт, тогава тяхната стойност за бъдещи работодатели, търсещи ключови контакти и политически поглед, ще намалее значително. Имайки това предвид, някои обмислят задействането на частични избори, което потенциално може да причини сериозни главоболия на Тръс. Предвид най-ниските лични рейтинги на Тръс и факта, че Консервативната партия изостава с 30 пункта в повечето социологически проучвания, това ще бъде тежка кампания – и резултатите ще предизвикат нова загриженост сред депутатите, че стотици от техните места ще бъдат загубени общите избори.
Лошите резултати от междинните избори допринесоха за падането на Джонсън. Предстоят само едни допълнителни избори, в безопасното седалище на лейбъристите в Западен Ланкашир. Всяко задействане в бившите места на „червената стена" или традиционните центрове на торите би изложило позицията на Тръс отново в опасност.
4. Местните избори предлагат бегла представа за потенциално заличаване на общите избори Ако Тръс има късмет и избегне всякакви непосредствени тестове за изборния успех на консерваторите, тя не може да ги избягва завинаги. Местните избори бяха опасна точка за Джонсън, чиято партия имаше катастрофална нощ, като дори загуби контрол над своя водещ съвет на Уондсуърт в Лондон. През май следващата година много съвети на графства са готови за грабване и настроението сред съветниците вече е мрачно.
Местните избори могат да подействат като ранен предупредителен сигнал и съветниците всъщност са първи на линията на огъня, докато депутатите чакат нервно да видят как се справят местните представители на техните позиции. Така че лошото представяне през пролетта може да доведе до проблеми за Тръс.

Станете почитател на Класа