Китай предупреди държавните банки да се подготвят за продажби на долари

Китай предупреди държавните банки да се подготвят за продажби на долари
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.09.2022
  • Сподели:

Китайската народна банка предупреди големите държавни банки да се подготвят да разпродават щатски долари срещу местната валута на офшорните пазари (т.е. в чужбина), тъй като регулаторът засилва усилията си в подкрепа на юана, споделят четирима източници пред Ройтерс.

 

Държавните банки са били помолени да се допитат до офшорните си клонове, включително тези в Хонконг, Ню Йорк и Лондон, да преразгледат притежанията си на китайски юани и да се подсигурят, че резервите на щатски долари са готови за разпродажба, казаха трима от източниците.

Разпродаването на долара и купуването на юана може да подсили основите на китайската валута, която е загубила над 11% от стойността си спрямо долара тази година и е напът да запише най-голямото си годишно понижение от 1994 г., когато Китай обедини своите официални и пазарни разменни курсове.

Китайската народна банка не е отговорила веднага на запитване на медията по темата.

Въпреки че низходящото движение на юана е постепенно и в съответствие с движенията и при други валути, докато щатският долар продължава да поскъпва, подсилен от паричното затягане на Федералния резерв, поевтиняването на валутата до 7 юана за долар предизвика опасения относно местните нагласи и възможното изтичане на капитал.

Според източниците плановете за интервенция основно включат използването на доларовите резерви на държавните заемодатели. Но предстои да бъде определено количеството долари, което ще бъде продадено, докато движенията на юана до голяма степен зависят от тези на долара и затягащата траектория на Фед, коментира един от източниците на медията.

Държавните банки, които обикновено действат като агенти на централната банка в чужбина, се стараят да си набавят повече долари на офшорните пазари, е обяснил друг от източниците.

Късно в сряда Китайската народна банка предупреди инвеститорите да не залагат върху китайския юан.

"Не залагайте на едностранно поскъпване или поевтиняване на обменния курс на китайския юан", препоръча централната банка в своя публикация на китайски език, публикувана късно в сряда. Текстът е базиран на реч на заместник-управителя Лиу Гуоцян във видео конференция на тема форекс.

 

 

 

Станете почитател на Класа