ZDF за ученията между Турция и НАТО — неубедителна демонстрация на единство и хармония

ZDF за ученията между Турция и НАТО — неубедителна демонстрация на единство и хармония
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.09.2022
  • Share:

Турция провежда съвместни учения с НАТО в Средиземно море, съобщава ZDF. Тяхната цел е да покажат хармония в отношенията с алианса, но всъщност в ученията цари раздор.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не само се противопоставя на антируските санкции на Запада, но и влиза в конфликт със своя съюзник Гърция. И дори ревът на изтребителите по време на маневрите не е в състояние да заглуши съмненията относно единството, демонстрирано там, отбелязва германският телевизионен канал.

 

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Някоя вечер можем просто да се появим без предупреждение. Те (гърците, бел. ред.) имат тези острови, както и военни бази на тези острови.

Гърция и Турция са в конфликт от десетилетия за островите в Егейско море, за териториално надмощие и за природни ресурси. Според международното право островите принадлежат на Гърция. Турция обвинява своя съсед, че струпва оръжия на островите. Гърция твърди, че го прави заради заплаха от Турция.

Кадрите от този уикенд показват колко бързо могат да ескалират нещата. Те са публикувани от турската брегова охрана. Съобщава се, че кораби на гръцката брегова охрана са стреляли по турски товарен кораб, но кой знае какво всъщност се е случило. НАТО призовава за сдържаност.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Конфликтите между Турция и Гърция трябва да се разрешават по дипломатически път. В НАТО сме разработили подходящ механизъм за това.

На турския военен кораб Sancaktar, на който сме днес, заплахите за война просто биват игнорирани. Предварително ни помолиха да не задаваме въпроси за политика. Само за ученията. Но в тях участват и гръцки войски. Как върви сътрудничеството?

Кулминацията на днешното шоу са изтребителите.

Но дори техният рев не е в състояние да заглуши съмненията относно единството, което ни показват тук.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа