Сръбската полиция арестува десетки, противопоставили се на забраната на EuroPride

Сръбската полиция арестува десетки, противопоставили се на забраната на EuroPride
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.09.2022
  • Share:

Сръбската полиция арестува повече от 64 души, когато хиляди LGBTQI+ активисти се появиха на марша EuroPride в Белград в събота, въпреки забраната на правителството.
Събитието беше замислено като крайъгълен камък на EuroPride. Но вътрешното министерство забрани шествието по-рано тази седмица, позовавайки се на опасения за сигурността, след като десни групи заплашиха да организират протести. Въпреки че шествието се проведе без сериозни инциденти, местните медии съобщиха, че са избухнали сблъсъци между контрадемонстранти и полицията.
Премиерът Ана Бърнабич – която е нескрит гей – каза, че 64 души са били арестувани и 10 полицаи са ранени в събота, но подчерта, че е „горда, че денят е приключил без без големи инциденти".
Министерството на вътрешните работи също забрани всякакви контрапротести, но някои крайнодесни групи обещаха да се съберат пред църквите. Министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин предупреди в изявление „Няма да толерираме каквото и да е насилие по улиците на Белград".
Въпреки официалната забрана, демонстрантите успяха да маршируват под дъжда на няколкостотин метра между конституционния съд и близкия парк, съобщи АФП, много по-кратък маршрут, отколкото организаторите планираха първоначално. Вулин настоя в събота, че забраната е била изпълнена, а хората просто са били „придружени на концерт".
Гей браковете не са законно признати в Сърбия, където хомофобията остава дълбоко вкоренена въпреки известен напредък през годините в намаляването на дискриминацията. Балканската страна, кандидат за членство в ЕС, беше под силен международен натиск да разреши марша. Повече от 20 посолства – включително САЩ, Франция и Великобритания – бяха издали съвместно изявление, призоваващо властите да премахнат забраната. Най-малко 15 членове на Европейския парламент обявиха, че ще се присъединят към прайда в знак на солидарност. Посолството на САЩ призова своите граждани да избягват събитието „заради потенциала за необуздани тълпи, насилие, както и възможни глоби".
Властите не дадоха подробности за задържаните, но журналисти от AFP видяха отвеждането на няколко контрадемонстранти.
„Решението на сръбското правителство да отмени EuroPride е срамно предаване и имплицитно санкциониране на фанатизма и заплахите за незаконно насилие", каза Греъм Рийд, директор на програмата за правата на ЛГБТ в Human Rights Watch.
Белградските паради през 2001 г. и отново през 2010 г. бяха помрачени от насилие и безредици, след като крайнодесни групи се насочиха към събитието. От 2014 г. парадът се организира редовно без особени безредици, но с голямо присъствие на силите на реда. Тазгодишната забрана дойде само няколко дни, след като хиляди се включиха в демонстрация срещу прайда в Белград, с мотоциклетисти, православни свещеници и крайнодесни националисти, настояващи митингът EuroPride да бъде отменен.

Станете почитател на Класа