Евреите отново напускат Русия – повтаря ли се историята?

Евреите отново напускат Русия – повтаря ли се историята?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.09.2022
  • Сподели:

Евреите не за първи път предчувстват, че е необходимо да напуснат Русия, но нахлуването в Украйна доведе до четвъртата вълна от изгнаници през последните сто години

 

Откакто Владимир Путин стана президент за втори път през 2012 г., властите стават все по-репресивни по отношение на малцинствата, както и потискат свободата на словото и се избавят от всички опозиционни фигури. Но именно нахлуването в Украйна през 2022 г. стана последната капка за много евреи.

В резултат на антиеврейските репресии в периода 1880-1906 г. около 2 милиона души напускат Руската империя и заминават за САЩ; много от тях са евреи. В периода 1970-88 г. около 291 000 евреи напускат Съветския съюз, а през 1990-те години още 128 000 заминават за Германия. Новото изселване на евреи е внезапно и много от тях все още се опитват да напуснат. От 165 000 евреи, намиращи се в Русия в началото на войната, според сведенията през последните шест месеца са напуснали 20 500.

 

В уникалните отношения между Русия и Израел се вижда дълбока цепнатина -  Поглед Инфо

 

От началото на войната през февруари 2022 г. властите удвояват репресиите, като ги превръщат от целева практика в масова репресия. Пример за това е арестът на деца заради поднасянето на цветя пред украинското посолство в Москва през март. Това е нещо, което руските власти не са правили досега. В същото време изглежда, че икономиката излиза извън контрола на властите.

В исторически план, когато икономиките изпадат в криза, правителствата често търсят виновни в малцинствата – и руските евреи знаят, че това може да се случи отново.

 

Хиляди евреи напускат Русия - Свят - manager.bg - Свят - manager.bg

 

Данните на Международния валутен фонд от началото на август 2022 г. сочат, че руската икономика ще се свие само с 6 % през 2022 г., а не с прогнозираните 8,5 %. Въпреки че икономиката не се е сринала – както прогнозираха много западни специалисти – предприятията напускат или са ограничили дейността си в Русия, а санкциите започват да разстройват икономиката.

 

Евреите отново напускат Русия – повтаря ли се историята?

 

Въпреки че еврейското население на Русия е много малко – 165 000 души, в сравнение с цялото руско население (145,2 млн. души), то съставлява непропорционално голям брой от руската средна класа. Тази група от известно време е в упадък, но възможността за масова военна повинност, провалената икономика и засилените ограничения върху малкото независими сфери на живот доведоха до това, че по време на войната в Украйна около 200 000 руснаци от средната класа напуснаха страната и се отправиха към Грузия, Турция, Армения и други страни.

Показателно е, че главният равин на Москва Пинкас Голдшмидт напусна Русия през юли, след като властите оказаха натиск върху него да подкрепи войната в Украйна. В края на юли Министерството на правосъдието на Руската федерация обяви, че ще закрие московския офис на Еврейската агенция, която организира миграцията към Израел, след като израелският министър-председател Яир Лапид осъди войната.

И двете действия поставиха много руски евреи в състояние на повишена готовност. В интервю след напускането си на Русия Голдшмидт заяви, че санкциите и натискът в подкрепа на войната са превърнали Русия от модерна страна в държава, която напомня за Съветския съюз.

 

История на еврейските репресии

За съжаление антисемитизмът има дълга и болезнена история в Русия. Разширяването на Московията – име, с което се обединяват Великото московско княжество (1263-1547 г.) и Руското царство (1547-1721 г.) – на изток и на запад, което завършва с обявяването на Руската империя през 1721 г., води до включването на голямо еврейско население в Русия.

Подялбата на Полша между 1772 и 1795 г. и победата над османците през XVII в. дават на Русия голямо еврейско малцинство. През 1791 г. е създаден т.нар. район за заселване – зона, в която евреите са принудени да живеят, за да се задържат повечето евреи в новоприсъединените територии и далеч от вътрешността на Русия.

През целия период на Руската империя (1721-1917 г.) еврейското население преживява многобройни погроми (организирани кланета). През късния царски период (1905-1917 г.) гладът и държавната подкрепа за националистически групировки, като Черната сотня, водят до необходимостта да се намери „враг“, който да бъде обвинен за неволите на Русия. Евреите служат за тази цел и погромите, като този в Кишинев през 1903 г. (днешната столица на Молдова), са широко разпространени в цялата империя.

Царският режим е пропит от дълбок антисемитизъм, олицетворен от фалшивата публикация „Протоколи на ционските мъдреци“. Този документ е създаден от царската тайна полиция – Охранка – за да оправдае антисемитизъма и да създаде конспирацията, че евреите се опитват да контролират света.

Този антисемитизъм продължава и в Съветския съюз, който е всичко друго, но не и егалитарно общество, за каквото се представя. Еврейските училища и културни институции са затваряни, еврейските лидери са убивани, а съветската система създава антисемитски заговори, за да оправдае репресиите. Заговорът на лекарите от 1953 г., в който еврейски лекари са обвинени в убийството на Сталин, е най-известният пример за тези фалшиви твърдения.

Това преследване, съчетано с факта, че Израел е ключов съюзник на САЩ в Студената война, поставя евреите в трудно положение. Изправени пред дискриминация в училище и на работното място, много руски евреи избират да напуснат Съветския съюз. Това води до появата на термина „отказник“, при който много съветски евреи са имали печат „отказник“ в заявленията си за виза.

Разпространяват се твърдения, че съветските евреи са пета колона, съвкупност от организации, които целят да подкопаят националните интереси и са в сговор със САЩ. Това води до по-нататъшно преследване, бягство на още съветски евреи и нови обвинения.

 

 

 

Съветските сходства

Въпреки че Русия не е Съветският съюз, путинската система става все по-реакционна и автократична – някои биха казали фашистка. Автокрациите обикновено се нуждаят от враг, за да поставят обществото на своя страна и да покажат, че се борят с нестабилността и защитават населението.

Фразата се появи наскоро, по време на държавно организиран митинг на стадион „Лужники“ в Москва през март 2022 г., когато Путин говори за пета колона и национални предатели. Авторитарните лидери често обичат да посочват вътрешен враг, както и външен враг.

Страхът от повторение на руската история не изчезва. Миналите и настоящите руски режими винаги са обвинявали евреите за своите проблеми. Много руски евреи не чакат, за да разберат дали Русия отново ще поеме по този мрачен път.

 

 

Станете почитател на Класа