Ердоган даде началото на най-големия проект за социални жилища в историята на Турция

Ердоган даде началото на най-големия проект за социални жилища в историята на Турция
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.09.2022
  • Сподели:

Турският президент Реджеп Ердоган днес присъства в Анкара на представянето на мащабен проект за изграждане на социални жилища, който се определя като най-големия социален проект в историята на Турция и предвижда изграждането на 250 хиляди жилища през следващите две години във всичките 81 окръга на страната, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.

 

Проектът ще осигури 100 хиляди нови работни места и ще осигури жилища при изгодни условия за десетки хиляди турски граждани с ниски доходи.

"Днес ние даваме началото на първия етап на този проект, който предвижда строителството на 250 хил. социални жилищни единици", каза турският лидер.

Целта на турското правителство е в периода 2023 - 2028 г. в рамките на проекта да бъдат изградени 500 хил. жилища.

Той уточни, че 50 хиляди от новите жилища ще бъдат предназначени за младежи между 18 и 30 години, 12,5 хиляди - за роднини и близки на загинали военни, същата бройка е предвидена за инвалиди, а други 50 хиляди - за пенсионери.

Изплащането на кредитите за закупуване на социалните жилища ще може да става за срок от до 240 месеца. "Цената на тристайните жилища ще бъде 609 хил. турски лири, а четиристайните са оценени на 850 хиляди лири", съобщи Ердоган (в момента 18,56 турски лири се равняват на едно евро).

Той уточни, че право да кандидатстват за социално жилище имат жителите на Истанбул с доход под 18 хил. лири, а в останалите окръзи прагът на дохода е определен на 16 хиляди лири.

На първия етап на проекта в Истанбул ще бъдат построени 50 хил. жилищни единици, в Анкара - 18 хиляди, а в Измир - 12,5 хиляди.

Ердоган отбеляза, че проектът ще доведе до понижаване на цените на недвижимите имоти и на наемите и ще облекчи достъпа на населението до жилища.

 

Станете почитател на Класа