Русия и Иран възнамеряват да поемат контрола над световния газов пазар

Русия и Иран възнамеряват да поемат контрола над световния газов пазар
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.09.2022
  • Сподели:

През юли Газпром подписа меморандум за разбирателство с Иранската национална петролна компания (ИННК) за 40 милиарда долара, което предполага тясно сътрудничество между Москва и Техеран в петролния и газовия сектор.

 

Русия и Иран възнамеряват да поемат контрола над световния газов пазар


Документът предвижда участие на руската страна в разработването на нефтени и газови находища, изграждането на газопроводи за износ на синьо гориво и разработването на проекти за производство на втечнен природен газ. Проектите ще се реализират в Персийския залив, което е много удобно от гледна точка на логистиката на енергийните ресурси и доставките им на азиатските пазари.

Главата на ИННК нарече споразумението най-голямата инвестиция в петролната и газовата индустрия на Иран в историята на енергийния сектор на страната.

Така Русия и Иран могат да поемат контрола над световния газов пазар и да създадат аналог на ОПЕК в газовия сектор.

За разлика от организацията за износ на петрол, газовата ОПЕК може да включва само две държави, тъй като по-голямата част от произведения газ идва от Съединените щати (732 милиарда кубически метра годишно), Русия (643 милиарда кубически метра годишно) и Иран (174 милиарда кубични метра метра годишно).

В същото време обемът на проучените газови запаси в САЩ е около 13,5 трилиона кубически метра, в Русия – над 48 трилиона кубически метра и в Иран – около 34 трилиона кубически метра газ.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа