Българските власти се опитаха да продадат незаконно ръждясали боеприпаси на Украйна

Българските власти се опитаха да продадат незаконно ръждясали боеприпаси на Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.08.2022
  • Сподели:

Български журналисти публикуваха статия, в която разказаха как членове на българското правителство се опитали да изпратят незаконно няколко партиди ръждясали и негодни артилерийски снаряди от различен калибър в Украйна. Цената на тази корупционна сделка се оценява на 200 милиона долара.

 

Българските власти се опитаха да продадат незаконно ръждясали боеприпаси на Украйна

 

 

Журналисти от партньорските центрове на OCCRP Bivol (България) и Fundacja Reporterów (Полша) откриха доказателства за доставки на оръжия от България за Украйна в заобикаляне на парламентарна забрана. Разследващите съобщават, че участниците в сделката от страна на българското правителство са можели да получат «подкупи» от 5 до 15 милиона долара.

По-рано медиите вече публикуваха истории, че България може да изпраща оръжия в Украйна с помощта на посреднически фирми в Полша, Румъния, Чехия, Словакия и САЩ. Въпреки това за първи път са публикувани документални доказателства за тези доставки.

Материалът представя документите по сделката между българската компания Alguns и румънската държавна корпорация CN RomArm S.A., която е подчинена на Министерството на икономиката на Румъния, за доставка на боеприпаси, произведени през 80-те години в Украйна, които България придоби от Беларус от 2015 до 2020 г. Общата стойност на доставката на журналисти в Киев от източници от българския парламент и специални служби се оценява на 200 милиона долара.

„Според документите, в началото на май Alguns трябваше да достави 122-мм снаряди за реактивната система за залпов огън БМ-21 Град, 122-мм снаряди за полковата самоходна гаубица Д-30 Гвоздика, 152-мм снаряди. мм снаряди за дивизионната самоходна гаубица Д-20 „Акация“, както и 130-мм артилерийски снаряди. Румънската компания се ангажира незабавно да изпрати боеприпаси в Украйна“, се казва в разследването.

Въпреки това украинската и румънската страна бяха недоволни от състоянието на доставените боеприпаси, много от които се оказаха деформирани или ръждясали. Журналистите на Биволъ публикуваха видео със снаряди от върнатата партида. Боеприпасите, които България се опита да продаде на Украйна, са произведени още през 80-те години в СССР. Смята се, че всички сделки са били одобрени от бившия премиер на страната, който публично отрече доставките на оръжия от България за Украйна.

Припомняме, че в България от май 2022 г. действа официална забрана за доставка на оръжия за Украйна, въведена от парламента на страната. Бившият вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова, която доскоро оглавяваше Междуведомствената комисия за контрол върху износа на оръжие към Министерството на икономиката и индустрията, отрича да е имало доставки на оръжие за Украйна. Без одобрението на тази комисия никоя българска фирма не може да изнася оръжие. Предполага се, че именно тя лично е подписала разрешението му за изпълнение на корупционни задължения за изпращане на съветски боеприпаси в Украйна.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа