Байдън подписа протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО

Байдън подписа протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.08.2022
  • Сподели:

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа протоколите за ратифициране на споразуменията за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО по време на церемония в Белия дом. Той призова останалите страни-членки на НАТО да одобрят присъединяването им към алианса възможно най-скоро.
Миналата седмица Конгресът на САЩ прие резолюция за ратифициране на документите за присъединяването надвете страни към Алианса. Според законите на САЩ процедурата по ратификация се извършва от президента със съгласието на Сената. Байдън приветства резултатите от гласуването в Сената, отбелязвайки, че в Сената това е най-бързият процес за разширяване на НАТО от 1981 г. насам.
Стокхолм и Хелзинки кандидатстваха за членство в НАТО на 18 май, но процесът на присъединяване беше блокиран от Турция, която настоя незаконните кюрдски организации, определени като терористични, да екстрадират лицата, обвинени в тероризъм или участие в опита за преврат през 2016 г., и да се премахнат забраните за доставки на оръжия за Турция.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе разговори с финландския президент Саули Ниинисто и шведския премиер Магдалена Андресон, както и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг на 28 юни преди срещата на върха на НАТО в Мадрид. Преговорите доведоха до меморандум за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, който трябва да бъде ратифициран от всички страни-членки на алианса.

Станете почитател на Класа