Акцията на ФБР в имението на Тръмп предизвика гнева на републиканците и спекулации за 2024 г

Акцията на ФБР в имението на Тръмп предизвика гнева на републиканците и спекулации за 2024 г
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.08.2022
  • Сподели:

Шокови вълни се разпространиха в Америка в отговор на новината, че ФБР е претърсило частната резиденция на Доналд Тръмп във Флорида, драматичен и безпрецедентен ход, който предизвика заплахи за отмъщение от бившия американски президент и неговите съюзници.
Това също предизвика призиви за отговорност от неговите опоненти и вдъхнови спекулации какво може да означава това за плановете на Тръмп да се кандидатира отново за Белия дом през 2024 г., тъй като някои предположиха, че това може да го накара да обяви кандидатура преди жизненоважните междинни избори през ноември.
Разрешеното от съда нападение в имението на Тръмп Мар-а-Лаго изглежда е свързано с продължително разследване дали той е боравил неправилно с класифицирани правителствени документи, когато е напуснал Белия дом през 2021 г.
След като Тръмп обяви в понеделник вечерта, че неговият „красив дом, Мар-А-Лаго в Палм Бийч, Флорида, в момента е под обсада, нападнат и зает от голяма група агенти на ФБР", висши републиканци се събраха в негова защита.
Кевин Маккарти, лидерът на малцинството в Камарата на представителите, заплаши да разследва Министерството на правосъдието, ако партията му спечели контрола над камарата през следващата година, което според прогнозите е вероятно. „Видях достатъчно. Министерството на правосъдието е достигнало до непоносимо състояние на политизиране с оръжия. Главен прокурор Гарланд, запазете документите си и изчистете календара си", написа той заплашително.
Демократите, които настояха министерството да повдигне наказателни обвинения срещу бившия президент за ролята му в нападението на Капитолия на 6 януари, приветстваха нападението. Те също така обвиниха републиканците в лицемерие, след като години наред призоваваха за съдебно преследване на Хилари Клинтън, съперничката на Тръмп от Демократическата партия през 2016 г. в президентската надпревара, заради въпроси дали тя е използвала неправилно класифицирана информация, използвайки частен сървър за електронна поща. Тръмп се опита да използва разследването и насърчи скандиранията „затворете я" по време на предизборни митинги. „Същите тези хора говорят за Тръмп, сякаш е над закона. Той не е над закона."
Някои демократи радостно посочиха, че възможно, макар и малко вероятно, наказанието за неправилно боравене с чувствителни правителствени документи да бъде лишаване от право да заема бъдещ федерален пост.
Какво точно са търсили федералните следователи остава неясно. Но за да получат заповедта за обиск, следователите трябваше да покажат на съдията, че има вероятна причина за престъпление и че има подходящи доказателства, намиращи се в Мар-а-Лаго. Тръмп, който разкри обиска в яростно изявление, каза, че следователите са влезли в дома му и са отворили сейфа му. В интервю за Fox News в понеделник вечерта синът на Тръмп, Ерик Тръмп, каза, че претърсването се е случило, защото „Националните архиви са искали да потвърдят дали Доналд Тръмп е имал някакви документи в негово притежание. Честно казано, надявам се – и го казвам за първи път – надявам се той да излезе и да победи тези момчета отново, защото честно казано, тази страна не може да преживее тези глупости. Не може", каза той.
Широко разпространено е мнението, че Тръмп ще се кандидатира за президент през 2024 г. и мнозина спекулират, че нападението ще му бъде политически от полза. Някои предположиха, че това ще подхрани подозренията на поддръжниците му към служители на федералните правоприлагащи органи, които Тръмп и неговите съюзници отдавна презират като корумпирани и пристрастни и част от конспирация на „дълбоката държава" срещу Тръмп.
Рон ДеСантис, губернаторът на Флорида, смятан за възможен претендент през 2024 г., каза, че претърсването на крайбрежния имот на Тръмп е „поредна ескалация във въоръжаването на федералните агенции срещу политическите опоненти на режима".
Въпреки инсинуациите на републиканците, че Байдън стои зад нападението, Белият дом заяви, че не е знаел за обиска, преди да се случи. „Президентът и Белият дом научиха за това претърсване на ФБР от публични доклади. Нямахме предизвестие за тази дейност. Като президент Байдън се е зарекъл да възстанови независимостта на министерството на правосъдието след години на усилия на Тръмп да оказва натиск върху главните прокурори да придвижат дневния му ред.", каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.
Издирването във Флорида далеч не е единственият правен проблем, с който се сблъсква бившият президент, всички които той определи като политически лов на вещици. Министерството на правосъдието също разследва бунта от 6 януари и опитите за отмяна на президентските избори през 2020 г., за които Тръмп твърди, че са били откраднати. Остава неясно дали Тръмп е обект на разследването.
Докато новините за претърсването на Мар-а-Лаго отекнаха в цялата страна, тълпа се събра пред луксозния частен курортен клуб и резиденция на Тръмп, където неговите поддръжници развяваха американски знамена и знаци на кампанията със зачеркнато името на Майк Пенс.
Онлайн крайнодесните поддръжници на Тръмп се разгневиха срещу претърсването на Мар-а-Лаго от ФБР. В часовете след разкритието препратките към „гражданска война" се увеличиха в Twitter, докато форумите на Maga и QAnon се осветиха с насилствена реторика и заплахи за граждански безредици, тревожно подобни според анализатори и репортери, на вида активност, наблюдавана в тези платформи в в навечерието на въстанието на 6 януари.

Станете почитател на Класа