Русия поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН заради украинския обстрел на АЕЦ

Русия поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН заради украинския обстрел на АЕЦ
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.08.2022
  • Сподели:

Русия е поискала заседание на Съвета за сигурност на ООН на 11 август във връзка с атаките на Украйна срещу Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ), съобщи източник от мисията на Русия в ООН пред репортери..
„Русия поиска брифинг на Съвета за сигурност на ООН да се проведе следобед на 11 август във връзка с последните атаки на Украйна срещу Запорожката АЕЦ и техните възможни катастрофални последици", каза източникът.
Според информация, получена от кореспондент на ТАСС, Русия е поискала участие на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, който да направи доклад по въпроса.
Киевските правителствени сили многократно са нанасяли удари срещу територията на Запорожката АЕЦ, най-голямата атомна електроцентрала в Европа с шест работещи реактора. На 7 август украинските военни обстреляха централата, насочени по-специално към хранилището за отработено ядрено гориво. Военно-цивилната администрация на Енергодар, където се намира атомната електроцентрала, съобщи, че режимът в Киев е изстрелял 220-милиметрова ракета "Ураган" с касетъчна бойна глава. Нейните поразяващи елементи са повредили административните сгради на станцията и прилежащата територия на хранилището. Преди това украинските военни бомбардираха Запорожката АЕЦ на 5 и 6 август.
През март 2022 г. Запорожката АЕЦ беше поставена под контрола на руската армия. В момента АЕЦ работи на 70% мощност, тъй като освободената от украинската армия територия на Запорожка област има излишък от електроенергия. Има планове част от електроенергията, произведена в Запорожката АЕЦ, да бъде насочена към Крим.

Станете почитател на Класа