Изстреляният от Русия ирански сателит може да е за наблюдение на Украйна

Изстреляният от Русия ирански сателит може да е за наблюдение на Украйна
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.08.2022
  • Сподели:

Русия изстреля ирански сателит от Казахстан на фона на опасения, че той може да бъде използван за наблюдение на бойното поле при нахлуването на Москва в Украйна.
Иран отрече сателитът Хайям, който беше доставен в орбита на борда на ракета Союз, изстреляна от космодрума Байконур, да е бил под руски контрол.
Но Washington Post по-рано съобщи, че Москва е казала на Техеран, че „планира да използва сателита в продължение на няколко месеца или повече, за да засили наблюдението си на военни цели в Украйна", според двама американски служители.
Сателитът, кръстен на персийския поет и математик Омар Хаям, е построен от Русия и включва камера с висока разделителна способност, която ще даде на Техеран нови възможности за наблюдение на чувствителни съоръжения в Израел и Персийския залив, съобщава вестникът.
Иранската космическа агенция заяви, че ще контролира сателита „от първия ден и нито една трета страна няма достъп до неговата информация".
Изстрелването на сателита от Русия идва в ключов момент за нейната космическа агенция Роскосмос, която заплаши да намали сътрудничеството със западните страни и доведе до разтърсване на най-високо ниво, като дългогодишният ръководител Дмитрий Рогозин беше уволнен от Владимир Путин.
Дори когато отношенията между Русия и САЩ се охладиха, Роскосмос и НАСА поддържаха основни нива на сътрудничество, включително превоз на астронавти до Международната космическа станция (МКС). Русия заплаши да напусне МКС през 2025 г., ако санкциите не бъдат премахнати.
Изолирана от Запада, Русия все повече се насочва към Африка, Близкия изток и Азия като източници на търговия и дипломатическа подкрепа. И рекламира способността си да изстрелва сателити на борда на своите тежки ракети Союз като едно от предимствата на сътрудничеството.
„Поради теглото на сателита Хаям от повече от половин тон и много високия процент на успех на ракетата-носител Союз, изстрелването на сателита е поверено на Русия", се отбелязва в изявление на уебсайта на иранската космическа агенция, според AFP.
„Както винаги, днес Русия е отворена за сътрудничество в областта на изследването на космоса с всички заинтересовани страни и партньори. Това е важен крайъгълен камък за руско-иранското двустранно сътрудничество", каза ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов.
Русия гледа на Иран като на източник на опит за приспособяване към новите санкции, въведени от САЩ и други западни страни. Смята се, че Русия е заинтересована да използва опита на Иран по теми от заобикаляне на банковите санкции до поддръжка на самолети без леснодостъпни западни части.

Станете почитател на Класа