Неуспешна операция за спасяване на заседналата в Сена белуга

Неуспешна операция  за спасяване на заседналата в Сена белуга
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.08.2022
  • Сподели:

Китът белуга, заседнал в река Сена в Северна Франция, е бил изваден от водата рано в сряда в първия етап на амбициозна спасителна операция.
След близо шест часа работа, 800-килограмовото китоподобно е извадено от реката с мрежа и кран около 4 сутринта и поставено на шлеп под непосредствените грижи на дузина ветеринари.
Белугата, защитен вид, който обикновено се среща в студени арктически води, след това ще бъде поставена в хладилен камион и транспортирана до брега на океана, каза Изабел Дорлиа-Пузет, генерален секретар на префектура Юр, преди спасителната операция.
Четириметровият кит беше забелязан преди повече от седмица да се насочва към Париж и беше заседнал на 130 км навътре от канала в Сен Пиер Ла Гарен в Нормандия.
От петък движението на животното към вътрешността е блокирано от шлюз на 70 км северозападно от Париж, и здравето му се е влошило, след като то отказва да се храни. Но състоянието му е задоволително, каза пред AFP Изабел Брасер от парка за морски животни Marineland в Южна Франция, най-големият в Европа.
Басейн с морска вода на шлюза в пристанището на Уистрехам в Ламанша е подготвен за животното, което ще прекара там три дни под наблюдение в подготовка за освобождаването му.
Изключителната операция за връщането му в морето не е без риск за кита, който вече е отслабен и стресиран, каза Брасер, част от екипа на Marineland, изпратен да помогне при спасяването, заедно с неправителствената организация Sea Shepherd France.
24-те водолази, участващи в операцията, и спасителите, боравещи с въжетата, трябваше да направят няколко опита между 22:00 и 4:00 сутринта, преди да примамят животното в мрежите и да го извадят от водата.
За съжаление преди отново да вкуси свободата измъчената белуга е починала.

Станете почитател на Класа