Блинкън е загрижен от позицията на Китай към Русия и войната в Украйна

Блинкън е загрижен от позицията на Китай към Русия и войната в Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.07.2022
  • Share:

Подкрепата на Китай за войната на Русия в Украйна усложнява американско-китайските отношения в момент, когато те вече са обхванати от разрив и вражда по много други въпроси, каза американският държавен секретар на своя китайски колега.
Двамата мъже се срещнаха ден след като присъстваха на среща на висши дипломати от Г-20, която завърши без общ призив за прекратяване на войната на Русия в Украйна или план за това как да се справят с въздействието й върху хранителната и енергийната сигурност.
В петчасови разговори в първата им среща лице в лице от октомври, Антъни Блинкен каза, че е изразил дълбока загриженост пред китайския външен министър Уанг И относно позицията на Пекин по действията на Русия в Украйна и не вярва на декларациите на Пекин, че е неутрален в конфликта.
„Ние сме загрижени за позицията на КНР за Русия. Трудно е да бъдеш неутрален в конфликт, в който има ясен агресор, но дори и да е възможно - не вярвам, че Китай действа по начин, който е неутрален", каза Блинкен пред репортери след срещата в индонезийския курорт Бали.
Администрацията на Байдън се надяваше, че Китай, с дългата си история на противопоставяне на намеса в собствените си вътрешни работи, ще заеме подобна позиция за Русия и Украйна. Той обаче избра това, което американските служители считат за хибридна позиция, която уврежда международния ред, основан на правила.
Блинкен каза, че вярва, че Русия е излязла изолирана и сама от срещата на богатите и големи развиващи се страни, като повечето участници изразиха опозиция срещу войната в Украйна. Министрите обаче не успяха да стигнат до единен призив на Г-20 за прекратяване на конфликта. Той отбеляза, че Лавров е напуснал срещата по-рано, вероятно защото не му харесва това, което чува. „Беше много важно той да чуе силно и ясно от целия свят осъждане на агресията на Русия. Не виждаме никакви признаци, че Русия в този момент е готова да се ангажира с дипломация", каза Блинкен.
Що се отнася до Китай, Блинкен каза, че той и Уанг са обсъдили редица спорни въпроси, от митата и търговията и правата на човека до Тайван и споровете в Южнокитайско море, които са били усложнени от позицията на Китай относно Украйна.
Той каза, че подчертава загрижеността на САЩ относно „все по-провокативната реторика и активност на Китай близо до Тайван и жизненоважното значение на поддържането на мира и стабилността в Тайванския пролив". Той добави, че също така е декларирал загриженост за правата на човека по отношение на малцинствата в Тибет и в региона на западен Синдзян.
Влизайки в разговорите, Уанг каза, че е „необходимо двете страни да поддържат нормален обмен и да работят заедно, за да гарантират, че тези отношения ще продължат да вървят напред по правилния път".Уанг също така повтори честите китайски реплики за запазване на ангажимента към принципите на „взаимно уважение, мирно съжителство и печелившо сътрудничество. Това, обслужва интересите на двете страни и двата народа. Това е и споделеният стремеж на международната общност", каза той.

Станете почитател на Класа