Канада ще върне на Германия ремонтираната турбина от "Северен поток"

Канада ще върне на Германия ремонтираната турбина от "Северен поток"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.07.2022
  • Share:

Канада ще върне на Германия ремонтирана турбина на Siemens за газопровода Nord Stream, каза министърът на природните ресурси Джонатан Уилкинсън, според вестник The Globe and Mail.
„Канада ще предостави ограничено във времето и подлежащо на отмяна разрешение за Siemens Canada, за да позволи връщането на ремонтираните турбини от Nordstream 1 в Германия, подкрепяйки способността на Европа да има достъп до надеждна и достъпна енергия, докато те продължават да се отдалечават от руския петрол и газ", цитира вестникът думите му.
Министърът отбеляза, че „при липсата на необходимото снабдяване с природен газ германската икономика ще понесе много сериозни трудности и самите германци ще бъдат изложени на риск да не могат да отопляват домовете си с наближаването на зимата".
"Газпром" беше принуден да намали доставките на природен газ по газопровода "Северен поток" под планираното поради забавеното връщане на газовите компресорни агрегати от ремонт в Siemens и неизправности в техническите двигатели, съобщи руският газов холдинг на 14 юни. Siemens Energy каза, че една от газовите турбини не може да бъде върната в Германия от Монреал поради санкциите на Канада срещу Русия.
В резултат на това пропускателната способност на газ по Северен поток бе ограничена до 40% от максималния капацитет.

Станете почитател на Класа