Турция ще започне военна операция в Сирия "неочаквано през нощта"

Турция ще започне военна операция в Сирия "неочаквано през нощта"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.07.2022
  • Share:

Министърът на националната отбрана Хулуси Акар отбеляза, че на състоялата се в края на миналия месец среща на върха на НАТО в Мадрид нито един от съюзниците на Турция не се е опитал да я убеди да отмени или да отложи операцията в Сирия

Турция ще започне новата трансгранична операция в Северна Сирия, когато сметне за необходимо, каза днес турският министър на националната отбрана Хулуси Акар, цитиран от турските медии.

Нашият президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че операцията ще започне "неочаквано през нощта". Така е на практика, това е тактически и стратегически въпрос, по него се водят необходимите консултации. Изхождайки от защитата на нашите законни права и интереси сме подготвили необходимите планове, проведени са съответните работи, каза Акар в интервю за "Хабер глобал", предаде БТА.

Той отбеляза, че на състоялата се в края на миналия месец среща на върха на НАТО в Мадрид нито един от съюзниците на Турция не се е опитал да я убеди да отмени или да отложи операцията в Сирия.

Турският президент предупреди през май, че турските военни съвсем скоро ще предприемат нова военна операция в Северна Сирия. Той поясни, че офанзивата ще е с цел елиминиране на терористичните заплахи, които произтичат от южната граница на страната.

Междувременно Акар говори днес по редица други теми, включително за проблема, свързан с наличие на мини в Черно море, както и по кипърския въпрос.

Турските въоръжени сили са мобилизирали възможностите си за борба с плаващите мини в Черно море. През последните няколко дни са били обезвредени четири плаващи мини, включително край бреговете на Румъния, каза министърът.

По думите му в борбата с мините участват кораби на турските военноморски сили, безпилотни самолети и поделения на специалните сили.

В района на Босфора са разположени специални радари, добави той.

Осигурихме необходимата сигурност за корабоплаването в морето и продължаваме да предприемаме мерки в това направление, каза министърът на отбраната, като добави, че Анкара е предложила съответна помощ на България и Румъния.

Хулуси Акар посочи, че смята за безсмислено възобновяването на преговорите по кипърския въпрос.

Бяха извършени много дейности в търсене на решение на проблема, състояха се преговори, през 2004 г. бе предложен "планът на Анан", но той бе отхвърлен. И сега отново преговори? Не. Няма никакъв смисъл от възобновяването на преговорите, каза Акар.

Той изтъкна турската гледна точка по въпроса, според която "на острова съществуват две суверенни и независими държави".

Кипър е разделен на две части от 1974 г., когато турската армия нахлу в северната част на острова като реакция на държавен преврат, целящ да присъедини Кипър към Гърция. През 1983 г. в северната част на острова бе едностранно провъзгласена Севернокипърска турска република (СКТР), която не е призната от никоя друга държава, освен Турция.

 

Станете почитател на Класа