Пентагонът ще предостави поредния пакет военна помощ на Украйна

Пентагонът ще предостави поредния пакет военна помощ на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.07.2022
  • Share:

Четири системи за залпов огън HIMARS (високомобилни артилерийски ракетни системи), монтирани на колесно шаси, боеприпаси за тях и артилерийски снаряди, наред с други неща, бяха включени в пореден пакет от военна помощ на САЩ за Украйна в размер на 400 милиона долара, съобщи американският департамент на отбраната в петък на 8 юли.

Според данни на Министерството на отбраната на САЩ новият пакет за «помощ» включва също 1000 155-милиметрови артилерийски снаряда, три тактически превозни средства, заряди за разрушаване, системи за противобатарейни бойни действия и резервни части за военно оборудване.

Както съобщава високопоставен служител на Пентагона САЩ смятат за „важен елемент“ да покажат на Русия, че Украйна „може да продължи да се бие“. Той подчерта, че изпратеното в Киев оръжие е високоточно. „Очакваме Украйна да ги използва с голям успех“, каза представител на отбраната. Според него въоръжените сили на Украйна сега нанасят удари по руските войски „по-дълбоко зад линията на фронта“ благодарение на предоставеното от САЩ оръжие. От ведомството казаха, че продължават да обучават украински военен персонал в използването на HIMARS в бой.

Така Украйна ще бъде снабдена с ракети с по-високи характеристики. Прехвърлените по-рано снаряди поразяват само 70 км, а самият HIMARS, когато е оборудван със съответните ракети, поразява до 300 км.

Военният експерт Борис Рожин коментира доставката на нови ракети за MLRS HIMARS с обсег до 300 км, той смята, че обявените доставки намекват за подготовката на удари дълбоко по руска територия, като се започне от Крим.

„Съединените щати последователно продължават да повишават залозите, като постепенно разширяват гамата от оръжия, като виждат, че въпреки загубите значителна част от доставките на оръжия достигат фронта и се използват доста. Тъй като на всички предишни доставки, заплахите и действията на Русия носиха непримлив характер за САЩ, то те започнаха да действат по принципа „стъпка по стъпка“, след като провериха реакцията на Руската Федерация и уверенията, че „не се стремим към война с Русия“, такова мнение експертът сподели в телеграм канала си.

Станете почитател на Класа