Forbes: Русия има ракети за още няколко месеца

Forbes: Русия има ракети за още няколко месеца
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.07.2022
  • Share:

Много е вероятно Руската федерация постепенно да изчерпва запасите си от високоточни ракети. В тази връзка нашествениците започнаха да използват старите ракети X-22. 

 

Това е доста опасно, защото старите ракети могат да причинят масови разрушения на граждански обекти, съобщава Forbes.

Преди да започне пълномащабното нахлуване в Украйна, Руската федерация успя да натрупа приблизително 7000 ракети с различен обсег. Около половината от тях са ракети Х-22, Х-55, които се характеризират с ниска точност.

В самото начало на войната нашествениците използват главно ракети "Калибър", както и ракетни системи "Искандер". Ракетите X-101 се използват изключително рядко. От време на време руснаците започнаха да говорят за използването на най-модерното оръжие - Х-47 "Кинжал". Русия имаше малко точни ракети - максимум 3 хиляди, но в първите битки те бяха използвани много активно, защото нашествениците вярваха, че войната ще бъде много кратка.

През май започна да се появява информация, че руската армия е започнала да изстрелва ракети Х-59, произведени през 80-те години. Струва си да се отбележи, че те са относително точни и се отклоняват от целта с максимум 10 метра. Това е според Русия, на която не може да се вярва.

X-59 имат малък обсег на действие - до 300 километра, а зарядът им е под 300 килограма. Те не могат да се използват за унищожаване на големи обекти. С такива ракети окупаторите могат да обстрелват черноморското крайбрежие или райони, които граничат с Русия.
Към днешна дата в Украйна са изстреляни почти 3000 ракети. Следователно най-вероятно са останали много малко Калибър и Искандери. Известно потвърждение за това е фактът, че срещу наземни цели започнаха да се използват много скъпи противокорабни ракети P-800 Onyx. Цената на една такава ракета надхвърля 1 милион долара.

Ако нашествениците наистина имат недостиг на точни ракети, тогава на тяхно разположение остават само старите Kh-55 и Kh-22. Проблемът е, че именно Х-22 се считат за най-големите неядрени ракети, чиято дължина достига 8 метра. Отклонението от зададената цел може да достигне 5 километра. Това ще доведе до факта, че още повече цивилни ще пострадат в резултат на обстрела.

 

Станете почитател на Класа