Оставката на Джонсън няма да промени външната политика на Лондон

Оставката на Джонсън няма да промени външната политика на Лондон
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.07.2022
  • Share:

Джонсън подаде оставка.

Не го искат и в неговата партия. В Кремъл заявиха: „Джонсън не ни обича, ние него също“.

Борис въпреки, че бе ексцентричен и нестандартен ще остане един от последните западноевропейски политици, който имаше свое собствено мнение. И го отстояваше. Без да се подценява значението на заседанията на COBRA (Cabinet Office Briefing Room A).

Борис направи много за реализиране на проекта „Глобална Британия“. Реално съживи в Европа британския клонинг на НАТО (военен съюз вътре в Североатлантическия съюз- Обединен експедиционен корпус на Великобритания, основан през 2012 г.).

 

Лондон анимира и „Голямото междуморие“, което изгражда по британски кройки. Великобритания води своя собствена политика в Западните Балкани и определи за свой специален посланик генерал Пич. Джонсън бе най-близо до Зеленски и му оказваше огромно влияние. Киев е преди всичко в британската геополитическа орбита.

Борис превърна категорично Лондон в най-големия и агресивен геополитически противник на Москва.

Реално сме свидетели на новото преработено и допълнено издание на Голямата игра.

Острият сблъсък между Лондон и Москва е очевиден в Източна Европа. Преди всичко на Балканите. Битката между руснаци и британци навлезе в остра фаза в Средна Азия и Закавказието.

Ердоган въпреки своите „своеволия“ все по-отчетливо играе важна роля в британските геополитически игри.

Отношенията между Астана и Москва се влошиха драматично, не без британска и турска помощ. Президентът на Казахстан Токаев на последния икономически форум в Петербург сюрпризира домакините със своето отношение към СВО в Украйна и развитието на евразийската интеграция.

Казахите водят преговори за закупуване на байрактари, а турците планират да строят военна база на територията на Казахстан.

Астана преговаря с Лондон за провеждане през тази есен на съвместни британско-казахски военни учения в Каспийско море. Всичко това след като Тони Блеър посети тайно през май Астана. Тони Блеър съветва и Вучич.

Руснаците в края на март съобщиха, че нефтопроводът КТК (Каспийски тръбопроводен консорциум) се е повредил в Новоросийск. През него се пренася казахски нефт. Пострадаха Южна Европа и САЩ. През юни на обекти на КТК бяха открити над 50 предмета, приличащи на взривни устройства от Втората световна война. Транзитът на нефт намаля още повече. Вчера КТК преустанови работа за 30 дни по решение на руски съд. Основание са резултатите от екологически нарушения на производствени обекти на КТК. Това е смъртоносен удар по бюджета на Казахстан. В създадената обстановка се губи смисълът от участието на Chevron и ExxonMobil в големите казахски нефтени находища Тенгиз, Карачаганак и Кашаган. Каква е точно играта…“Восток дело тонкое“.

В Узбекистан също е неспокойно…

На Балканите се натрупва взривен потенциал.

В Източна Европа (най-вече в нашия регион), Средна Азия и Закавказието предстоят остри сблъсъци между Русия и Великобритания.

Джонсън иска да остане на своя пост до есента. Дали ще успее не е много ясно. Но да се предполага, че може да има сериозна промяна във външната политика на Великобритания е наивно.

На Борис му изяде главата затъващата британска икономика. Която не зависи единствено и само от него.

Икономическият сблъсък между Москва и Лондон също не е за подценяване.

Така или иначе приключи възходящата фаза в политическата кариера на правнука на министър, служил на последния Велик везир на Османската империя.

Прадядото на Борис по бащина линия е Али Кемал, вътрешен министър в правителството на Ахмет Тефик Паша. Джонсън е потомък и на германския принц Паул фон Вюртемберг, който е родственик на английския крал Джордж II, но това вече е съвсем друга тема…

Станете почитател на Класа