Украйна няколко пъти обстреля Горловка

Украйна няколко пъти обстреля Горловка
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.07.2022
  • Share:

Украинските войски два пъти обстреляха Горловка в рамките на 20 минути, включително с артилерия от натовски калибър, съобщава Telegram-каналът на представителството на ДНР в Съвместния център за контрол и координация по прекратяването на огъня.

Първият обстрел е регистриран в 05:40 от страна на Курдюмовка.
Изстреляни са шест снаряда с калибър 155 мм“, се казва в публикацията.

 

Вторият обстрел е последвал 20 минути по-късно, в 06:00 часа, от Нелеповка. Украинските сили за сигурност са изстреляли 20 снаряда с калибър 152 мм.

Артилерия с калибър 155 мм се използва от страните от НАТО. По-специално, това са далекобойни гаубици М-777, които САЩ наскоро достави на Киев. Украинските войски вече ги използваха при обстрел на градове, включително Донецк, вследствие на което загинаха мирни жители. Освен това за такъв калибър в Украйна разработиха и произведоха в един екземпляр колесната самоходна артилерийска установка Богдан.

Горловка се намира на 50 километра северно от Донецк, преди началото на конфликта в Донбас там живееха над 250 хиляди души. В града има въгледобивни предприятия и химическият концерн «Стирол». Сега най-често обстрелваните райони са Зайцево и селата шахти на името на Гагарин и «6/7».
От 24 февруари Русия провежда военна специална операция за денацификация и демилитаризация на Украйна. Както подчерта Президентът на Русия Владимир Путин, нейната цел е „да защити хората, които са били подложени на издевателства и геноцид от киевския режим в продължение на осем години“.
Руската армия, съвместно със силите на ДНР и ЛНР, освободиха напълно Луганската Народна Република и значителна част от Донецк, включително Волноваха, Мариупол и Святогорск.

Станете почитател на Класа