Руският газ като тест за алтруизъм за Европа

Руският газ като тест за алтруизъм за Европа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.07.2022
  • Share:

Спирането на две линии от газопровода "Северен поток" за планови ремонти, обявено от "Газпром", предизвика истинска паника в Европа. Предполага се, че газът няма да постъпва в системата десет дни - от 11 до 21 юли. Но Германската федерална енергийна агенция видя риска ремонтите да бъдат отложени за неопределено време по политически причини. По този начин доставките по тръбопровода, които паднаха до 40% в средата на юли поради проблеми с връщането от ремонта на газови компресорни агрегати от „Сименс“, може да паднат до нула.

В този случай последният маршрут, по който руският газ продължава да тече към Европа, макар и в съкратен обем, ще бъде маршрутът през Украйна. Неговата надеждност - не е изненадващо - също е голям въпрос. Ако военните действия се прехвърлят в Сумска област, където се намира една от двете газоизмервателни станции (втората се намира в Луганска област и вече не функционира), този тънък поток също ще бъде прекъснат. На фона на тази новина цената на газа в Европа отново се втурна към мартенските си върхове, след като на 4 юли премина границата от 1700 долара за хиляда кубически метра.

В очакване на газовия апокалипсис най-големите страни в тази част на света, които са в по-привилегирована позиция по отношение на доставките на газ, една след друга правят изявления за възможни ограничения на износа за съседни държави. В края на юни Германската федерална мрежова агенция обяви своите планове за доставките на газ въз основа на два кризисни сценария. Първият предполага, че след ремонта на "Северен поток-1" доставките ще бъдат възстановени поне на ниво от 40% (колкото са сега). В този случай Германия ще се сблъска с недостиг на газ през февруари 2023 г.

Вторият сценарий предполага, че от 10 юли Русия напълно спира доставките на газ по газопровода и изобщо не възстановява доставките под претекст, че е техническа невъзможност да ги организира. В този случай Германия ще се сблъска с недостиг на газ през декември. Тогава Германия, на чиято територия преминава "Северен поток-1", може да реши да спре реекспорта на газ към съседните страни. Само няколко дни след обявените от германския регулатор сценарии, британското издание „Файненшъл Таймс“ съобщи, че в случай на недостиг на газ в страната доставката му през двупосочен интерконектор, минаващ по дъното на Северно море и водеща към Белгия може да бъде спряна. В същото време Великобритания, за разлика от повечето други европейски страни, особено южните страни от ЕС, има инфраструктура за получаване на норвежки газ.

На фона на почти неизбежна енергийна криза в Европа, водещите икономики - Германия и Великобритания - показват склонност към политиката на икономически егоизъм. И ако за Лондон, който напусна Европейския съюз, подобна политика може да намери някакво оправдание, то Берлин рискува да бъде обвинен в разрушаване на единството на Европа. По същество това е цугцванг. Разпръсквайки тънък слой от дефицитния газов ресурс в целия Европейски съюз, Германия рискува да нанесе сериозен удар върху собствената си индустрия, което ще изостри кризисните процеси както в самата страна, така и в цялата еврозона. Отказвайки да сподели, Берлин не може да избегне вълна от критики и обвинения, че европейският локомотив, който държеше Европа заедно с менгемето на собствената си технологична мощ, сам ще нанесе мощен удар на това единство.

Не е изненадващо, че подготовката на нови антируски санкции се извършва с оглед на описаната по-горе незавидна перспектива. На 4 юли един от основните рупори на западния естаблишмънт, кореспондентът на „Радио Свободна Европа“ Ричард Йозвик, написа в „Туитър“, че седмият кръг от санкции може да бъде много по-малко амбициозен от шестия. По-специално, според Йозвик, санкциите няма да засегнат нито газовия сектор, нито ядрената енергетика. От гледна точка на информационната картина спасителни за седмия пакет от санкции могат да бъдат единствено ограниченията върху руското злато – също обаче до голяма степен формални (Великобритания наложи санкции срещу руските добиващи компании още през март, като на практика блокира достъпа на злато от Руската федерация към западните пазари).

И докато европейски служители обявяват планове за пълно спиране на енергията от Русия, ново икономическо „предизвикателство“ набира скорост в целия ЕС. Ръководителят на Федералната мрежова агенция на Германия Клаус Мюлер призова германците да проверят работата на своите газови котли, както и да обмислят възможността дали да поддържат висока температура във всички стаи на апартаменти и къщи. Германското министерство на икономиката и опазването на климата стигна още по-далеч, като изключи нощното осветление на фасадата на собствената си сграда, фонтаните и климатичната система в редица свои офис помещения. Така, за да победят Русия това лято, германците, а след тях и всички европейци, ще трябва буквално да се изпотят. С доста неясен резултат.

 

Глеб Простаков, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа