Твърди се, че принц Чарлз е получил 3 милиона евро кеш катарски пари

Твърди се, че принц Чарлз е получил 3 милиона евро кеш катарски пари
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    27.06.2022
  • Сподели:

Принцът на Уелс е приемал чанти с милиони евро в брой по време на срещи с високопоставен катарски политик, според един доклад. Твърди се, че принц Чарлз е получил общо 3 милиона евро (2,6 милиона паунда) по време на срещи с шейх Хамад бин Джасим бин Джабер Ал-Тани, бивш министър-председател на Катар.
Парите били предадени на наследника на британския трон един път в куфар, в друг случай, в багажник, както и в чанти за покупки от Fortnum & Mason, луксозен универсален магазин, който притежава кралска заповед за снабдяване на домакинството на принца.
Предполага се, че предаването е станало по време на срещи между двамата мъже, включително частна среща тет-а-тет в Кларънс Хаус през 2015 г.
В изявление говорител на Кларънс Хаус каза: „Парите, дадени по време на срещата през 2015 г., са незабавно предадени на една от благотворителните организации на принца, която изпълни съответните договори и ни увери, че всички правилни процедури са били следвани".
Куфарът с парите е бил даден на двама от съветниците на Чарлз, за които се твърди, че са преброили парите на ръка. Твърди се, че сътрудниците на двореца са помолили Coutts, частната банка, която действа от името на кралското семейство, да прибере парите.
Всяко плащане е било депозирано в сметките на Благотворителния фонд на принца на Уелс (PWCF). Няма предположение, че плащанията са били незаконни, съобщи днес Sunday Times.
Шейхът, един от най-богатите хора в света, беше наречен „човекът, който купи Лондон", след като използва богатството си, както и влиянието си върху катарския фонд за богатство, за да направи огромни инвестиции в Лондон, включително Shard, Harrods и InterContinental London Park Lane. Той е собственик на един от най-богатите футболни клубове в света - Пари Сен Жермен.
Няма доказателства, че шейхът не е възнамерявал парите да отидат за благотворителната организация. Хамад не е бил на разположение за коментар.
Председателят на попечителите на благотворителната организация потвърди пред вестника, че дарението за 2015 г. е направено и след това попечителите, които имат законово задължение да защитават репутацията на благотворителната организация, „обсъдиха управлението и взаимоотношенията с дарителите (потвърждавайки, че дарителят е легитимен и проверен контрагент) и нашите одитори подписаха дарението след конкретно запитване по време на одита. Нямаше провал на управлението".
Твърди се, че благотворителната организация е потвърдила, че дарението за 2015 г. е направено в брой по „избор на дарителя".
Твърди се, че Чарлз и Хамад имат връзка от няколко десетилетия назад. Последните твърдения идват в неудобен момент за принца. Кларънс Хаус опроверга твърденията за култура на „пари за достъп" в неговата организация, като столичната полицейска и благотворителна комисия разследва практики за набиране на средства, включително продажба на отличия. Твърди се, че най-близкият довереник на Чарлз, Майкъл Фосет, е осигурил почести на саудитски милиардер.
Фосет подаде оставка от позицията си във вътрешния кръг на Чарлз през март 2003 г., след като доклад на сър Майкъл Пийт установи лошо управление в Кларънс Хаус. Разследването установи, че Фосет е приел „многобройни подаръци в хода на кралската си служба", но го изчисти от всякаква финансова неправомерност. Фосет продължава да работи за Чарлз на свободна практика като организатор на партита.

Станете почитател на Класа