The Guardian: Санкции? Тази западна страна купува руски петрол като невидяла

The Guardian: Санкции? Тази западна страна купува руски петрол като невидяла
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.04.2024
  • Сподели:

Западните страни, въпреки постоянната антируска риторика и безкрайните санкции, продължават да използват природните ресурси от Русия, някои директно, а други по заобиколен начин.

САЩ и Франция, например, открито продължават да купуват доста големи количества уран от Русия за ядрената си енергетика.

Но Великобритания чрез определени вратички успешно използва руски петролни продукти, както пише британският вестник The Guardian. 

Според изданието Лондон продължава да внася рекордни количества петролни продукти от Русия, но го прави по определен модел. 

Според британските закони от 5 декември 2022 г. страната има забрана за внос на петролни продукти от Русия.

Въпреки това, когато руският петрол достигне трети страни и също се преработи там, той става, така да се каже, „неруски“ и може да бъде внесен в Обединеното кралство, отбелязва The Guardian. 

Да припомним, че на фона на отказа на Лондон да купува руски петрол, обемът на вноса на петрол във Великобритания от страни като Индия, Китай и Турция се увеличи значително, т.е. от тези страни, които на свой ред напоследък значително увеличиха износа на черно злато от Русия.

 

Станете почитател на Класа