«Газпром» спря доставката на газ по «Турски поток»

«Газпром» спря доставката на газ по «Турски поток»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.06.2022
  • Сподели:

Руската компания «Газпром» обявява, че от вторник (21 юни) преустановява изпомпването на газ през един от експлоатираните газопроводи. Става дума за газопровода «Турски поток», по който газ се доставя не само за Турция, но и за редица страни от Южна Европа.


Съобщава се, че доставките на газ по газопровода «Турски поток» ще бъдат преустановени и в двата му клона. Припомняме, че общият капацитет на тази газотранспортна артерия е около 32 милиарда кубически метра годишно.

Според някои данни страните от ЕС са решили през последните дни да увеличат покупките на газ през «Турски поток» поради проблеми в «Северен поток».

Припомняме, че по СП-1 «Газпром» значително намали изпомпването поради отказа на Канада да върне ремонтираните турбини на немската компания Siemens.

В резултат на това, както по-рано съобщихме, европейците трябваше да започнат да използват газ от подземните си хранилища през лятото за първи път от много години.

Това е въпреки факта, че през юни ЕС обикновено увеличава прехвърлянето на газ в подземните хранилища, за да се използват през зимата.

От «Газпром» съобщиха, че спирането на експлоатацията на «Турски поток» се дължи на необходимостта от поддръжка.

Информацията беше потвърдена от турските и българските газотранспортни компании.

Според представителите на компаниите работата по газопровода ще продължи поне седмица.

В тази връзка може да се предположи, че в близко бъдеще цените на газа в Европа ще се покачват още по-бързо и може да надскочат границата от 1500 евро за 1000 куб.м.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа