Европа търси начини да продължи да внася газ от Русия

Европа търси начини да продължи да внася газ от Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.05.2022
  • Share:

Русия се справя добре във войната със санкциите, тя печели, пише чешкият всекидневник „Лидовки“ /Lidovky/. Почти цяла Европа плаща за газ и петрол в рубли.

 

Само преди няколко седмици ЕС заяви, че отказва да плаща за руския газ в рубли. И сега почти всеки плаща в рубли.

Реалността е, че европейските страни плащат за руския газ в рубли. И като сменяме собствените си валути на руска в руска банка на наше име или на името на нашите компании, ние заобикаляме санкциите, които самите ние приехме с голям политически шум. Големи суми за енергийни носители ще продължат да постъпват в Русия и то точно по сценария, предписан от Кремъл, пише Lidovky.

 

ЕС не може без руски газ и вероятно не може без нейния петрол“, каза Самюел Фурфари, бивш член на Европейската комисия по енергетика и геополитика.

 

Освен петрола и газа, цените се повишиха и за почти всичко, което Русия изнася. Никел, титан, алуминий, паладий и мед поскъпнаха значително. В германската индустрия вече има остър недостиг на тези метали.

 

 

Винсент Колин, колумнист на френския вестник Les Echos, установи, че въпреки гръмките изявления за санкции, страните от ЕС плащат на Газпром по 200 милиона долара на ден. Приходите на Русия от доставките на газ за Европа през 2022 г. ще бъдат два пъти по-високи от миналата година.

 

Заплашвайки с ембарго, но не предприемайки никакви действия, европейците попаднаха в капан и Владимир Путин има надмощие в тази ситуация“, оценява ситуацията Колин.

 

Енергийните санкции се провалиха. Дори ако Европа намали потреблението на газ, нарастващите цени на газа ще компенсират пропуснатите приходи.

 

Европейската комисия подготвя план за това как Европа постепенно ще се отърве от зависимостта от руския газ, съобщава Lidovky . LNG терминали, нови газопроводи, повече складови съоръжения и нови дългосрочни договори с Катар, САЩ трябва да помогнат за това. Този процес обаче ще отнеме няколко години.

 

А ако Русия спре доставките на газ, например, утре?

 

Тогава няма да е възможно да се запълнят хранилищата през лятото. Няма открита дискусия за това нито в Европа, нито в Чехия.

 

Изискването на Европейския съюз за максимално запълване на складовите помещения явно противоречи на възможността за регулиране на цените. Това са взаимно изключващи се цели.

 

Връщайки се към изявлението на Самуел Фурфари, заслужава да се отбележи, че Европа, превърнала руския газ в политически фактор, се е довела до състоянието, в което се намира сега. Търговията с ресурси трябва да остане само търговия, тоест чисто икономическа сфера. В противен случай това може да доведе до най-неблагоприятните последици. И тези последици не закъсняха, заключава чешкото издание.

 

 

Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа